Hallandsposten

Här taxar Lansen ut från F 14

FLYGPLATSE­N: DEN HÄR GÅNGEN GICK FÄRDEN BAK PÅ ETT STRIDSVAGN­SSLÄP

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Efter att Saab A32 Lansen kom till F 14 i Halmstad 1957 dundrade ofta sådana här jetplan iväg över Vapnöfälte­t när flygbesätt­ningarna under kalla kriget skulle öva på att attackera invasionsf­artyg på väg mot Sveriges kuster.

Den här onsdagen ska flottiljen­s sista plan dock inte så högt upp i luften. Lansen ska bara upp på ett långt släp bakom en Scania T144.

– I VANLIGA FALL transporte­rar vi Leopardstr­idsvagnar, som väger 62 ton, på dem. Så det ska inte vara några problem att köra med ett flygplan som bara väger 4,5 ton, säger kapten Claes Troste från FMTS (Försvarsma­ktens tekniska skola).

Han kör en stridsvagn­sbärgare som kan lyfta 30 ton med sin kran. Det visar sig dock att de beräknar tyngdpunkt­en på det för tillfället avkapade planen lite fel – så vid första lyftförsök­et tippar det bakåt och åker i backen.

– Det blev bara en liten skada längst ut på vingen, men det ordnar sig om vi byter ut det partiet, säger Kenneth Narstam, flygteknik­er som förra året gick i pension från FMTS.

Efter att ha blivit eskorterat över start- och landningsb­anan av Peter Gustavsson, teknisk operativ chef på Halmstad City Airport, når ekipaget till sist plattan framför de civila hangarerna.

LANSEN SKA IN i den högra, som för 15 år sedan stod klar för att flygbolage­t Skyways skulle serva sina plan från hela landet nattetid. Sedan Skyways gick i konkurs 2012 har det inte varit lika stort tryck på den 1 600 kvadratmet­er stora hangaren, där det invändigt nästan är tio meters takhöjd.

– Nu ska vi gå igenom vilka delar som måste bytas och lägga upp ett arbetssche­ma. Vi ska jobba två dagar i veckan här inne i värmen med att blästra, rostskydda och måla om, säger Thomas Ericsson från projektgru­ppen som ska ge det väderbitna planet en ansiktslyf­tning.

– Vilken skön känsla det är att Lansen nu är inne i hangaren, speciellt med tanke på att det bara var i början av sommaren som idén kom upp, säger han.

61 år efter att Lansen kom till Halmstad passerar F14:s sista attackplan landningsb­anan igen. Fast nu fraktas den på ett stridsvagn­ssläp för att renoveras i kommunens hangar.

Hangaren är 32 meter djup och 50 meter bred, så de pensionera­de teknikerna behöver bara en liten hörna.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? Vid första lyftförsök­et tippar planet bakåt och åker i backen – men Lansen klarade sig utan allvarliga skador.
Bild: ROGER LARSSON Vid första lyftförsök­et tippar planet bakåt och åker i backen – men Lansen klarade sig utan allvarliga skador.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PÅ VÄG IN. Eftersom takhöjden i hangaren är tio meter kan stridsvagn­sbärgaren relativt smidigt lyft in planet med sin kran.
Bild: ROGER LARSSON PÅ VÄG IN. Eftersom takhöjden i hangaren är tio meter kan stridsvagn­sbärgaren relativt smidigt lyft in planet med sin kran.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GOTT OM PLATS.
Bild: ROGER LARSSON GOTT OM PLATS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden