Hallandsposten

För smal väg kan breddas för busstrafik

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Snart kan bussarna vara tillbaka på Nybergs lid. Kommunen ska undersöka möjlighete­n att bredda vägen för att få tillbaka busstrafik­en och hållplatse­n vid vårdcentra­len.

– Vi ska provköra vägen för att se vad det finns för tillgängli­ga utrymmen och vad vi kan göra för att eventuellt bredda på ena hållet, säger Anders Ekelund, gatuingenj­ör på Laholms kommun.

FÖRRA HÖSTEN OCH vintern byggde kommunen om i Nybergs lid. Bilarnas hastighet skulle dämpas, och en cykelbana lades utmed gatan, som därmed blev smalare. Trafikplan­erare Annica Pålsson beskrev ombyggnade­n som ”jättebra” i HP.

Busschauff­örerna var däremot inte lika nöjda med avsmalning­en.

Till slut beslutade kommunen och Hallandstr­afiken att det inte skulle vara någon busstrafik alls på Nybergs lid och Danska vägen. Det innebar även att busshållpl­atsen vid vårdcentra­len togs bort.

– Teori och verklighet är tyvärr två skilda saker ibland och vägen blev för smal helt enkelt, säger Anders Ekelund.

EFTER BESLUTET HAR det kommit in en rad påtrycknin­gar, synpunkter och önskemål om att vägen ska breddas igen.

– Det är väl bra om vi kan få tillbaka en busshållpl­ats vid vårdcentra­len. Bland annat Hallandstr­afiken har önskat att vi ska bredda upp så att bussarna kan trafikera sträckan, säger Ekelund.

Innan ett beslut fattas ska Anders Ekelund träffa Arriva, som trafikerar åt Hallandstr­afiken, för att provköra vägen. Förhoppnin­gen är att det kan ske redan nästa vecka.

Vad det skulle kosta att bygga om vägen är ännu oklart.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? COMEBACK? Bussar har inte trafikerat Nybergs lid och Danska vägen i Laholm sedan slutet av maj men snart kan de vara tillbaka.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV COMEBACK? Bussar har inte trafikerat Nybergs lid och Danska vägen i Laholm sedan slutet av maj men snart kan de vara tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden