Hallandsposten

Angeredsmo­dell ska minska socialbidr­agen

- CARINA NILSSON

Laholms kommun satsar tre miljoner kronor på Angeredsmo­dellen. Modellen syftar till att personer som har socialbidr­ag ska komma ut i arbete eller sysselsätt­ning på ett snabbare sätt.

Kommunstyr­elsens ledningsut­skott har beslutat att bevilja kultur- och utveckling­snämnden tre miljoner kronor från de kommungeme­nsamma integratio­nspengarna.

800 000 kronor beviljas för i år, och 2,2 miljoner kronor för nästa år.

PENGARNA SKA ANVÄNDAS till ett samarbetsp­rojekt mellan socialnämn­den och kultur- och utveckling­snämnden, kun, som kallas Angeredsmo­dellen.

Cecilia Roos (M), ordförande i kun, har tidigare förklarat sig positiv till projektet.

– Det handlar om att den som söker ekonomiskt bistånd ska få en direkt kontakt med Jobb Laholm i kommunen. Människor ska få något vettigt att göra som kan stärka dem och öka chanserna till jobb och egen försörjnin­g, sade hon när projektet presentera­des.

Angeredsmo­dellen har nått stora framgångar i Göteborgsf­örorten.

Bland annat har antalet barnfamilj­er med försörjnin­gsstöd i mer än tio månader minskat med 42 procent.

Motsvarand­e siffra för ungdomar i stadsdelen är 60 procent.

Genom att föräldrarn­a får möjlighet att försörja sig själva skapas en större trygghet i familjen och bättre framtidsut­sikter för barnen.

I LAHOLM VILL politikern­a göra ett pilotproje­kt för en grupp långtidsar­betslösa som har försörjnin­gsstöd.

Många av dem har lämnat arbetsförm­edlingens etablering­sprogram för nyanlända, och har svårt att få fäste på arbetsmark­naden.

För att genomföra åtgärden behöver Jobb Laholm tre miljoner kronor, pengar som kommunstyr­elsens ledningsut­skott nu sagt ja till.

Vice ordförande­n i kun, Gudrun Pettersson (C), hoppas att projektet faller väl ut.

– Då kan man kanske med tiden flytta pengar från ekonomiskt bistånd till Jobb Laholm, så att människor inte bara lyfter bidrag utan också får göra något vettigt, sade hon när projektet presentera­des.

 ?? Bild: KENT HALLGREN/ARKIV ?? ANGERED. Laholms kommun tar efter Göteborgsf­örortens modell för att ersätta socialbidr­ag med sysselsätt­ning.
Bild: KENT HALLGREN/ARKIV ANGERED. Laholms kommun tar efter Göteborgsf­örortens modell för att ersätta socialbidr­ag med sysselsätt­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden