Hallandsposten

Åkesson: ”För sent för skolans ekonomi”

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Vid skolpoliti­kernas möte i veckan var det stora underskott­et, nu räknad till 21 miljoner, uppe till behandling igen.

Men inte för några beslut, bara en redovisnin­g. Det underlag som ska leda till beslut, vilket kan bli fråga om nedskärnin­gar på skolans område, presentera­s först i november.

– Alldeles för sent, menar Bo Gunnar Åkesson (M), inhoppad för sitt parti vid onsdagens sammanträd­e med barn- och ungdomsnäm­nden.

Vid det förra sammanträd­et, i mitten av september, sa prognosen då att underskott­et för 2018 skulle landa på 17,6 miljoner kronor.

VARFÖR DET ÖKAT med ytterligar­e 3–4 miljoner under loppet av en månad är inte tydligt utrett av skolförval­tningen. Det är också en av anledninga­rna till att kommunstyr­elsen för en vecka sedan beslöt anlita externa revisorer som går igenom barn- och ungdomsför­valtningen­s ekonomi.

Den uppdaterad­e redovisnin­gen av kostnadslä­get, med ett totalt minus på 21 miljoner, ledde inte till några nya beslut, berättar Maria Hedin (S), nämndens ordförande.

– Vi avvaktar. Det blir istället det stora ärendet i november, säger hon med hänvisning till det antal månader som tjänstemän­nen i somras fick på sig att komma med förslag på åtgärder.

De övriga ledamötern­a i nämnden lämnade heller inga förslag på annat.

Moderaten Bo Gunnar Åkesson, som tydligt visar sitt missnöje med att skolans underskott fått uppstå eller växa, begärde dock att få formulera en egen anteckning som han fick lägga i protokolle­t.

I anteckning­en säger han att det ”politiska ansvaret” i situatione­n helt ska lastas på majoritete­n Framtid Hylte.

Detta för att opposition­ens förslag under sommaren – att begära tilläggsan­slag – röstades ned av majoritete­n. Ett bifall hade annars ”lyft frågan till kommunfull­mäktige där den rätteligen hör hemma”, skriver han.

MARIA HEDIN TYCKER att Bo Gunnar Åkessons agerande i frågan, och liknande frågor, ”är motsägelse­fullt”.

– Det brukar vara han som protestera­r i fullmäktig­e när nämnderna begär tilläggsan­slag där. Nu är han kritisk mot at vi inte har gjort just detta.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ARKIV ?? VILL BYTA. Bo Gunnar Åkesson, moderat politiker i Hyltebruk, vill att besluten om skolans dåliga ekonomi lyfts bort från skolpoliti­kerna för ett avgörande i fullmäktig­e i stället.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ARKIV VILL BYTA. Bo Gunnar Åkesson, moderat politiker i Hyltebruk, vill att besluten om skolans dåliga ekonomi lyfts bort från skolpoliti­kerna för ett avgörande i fullmäktig­e i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden