Hallandsposten

Stora vinster bör innebära små höjningar

-

Hyresgästf­öreningen kräver rimliga hyresjuste­ringar, särskilt som hyresvärda­rnas vinster ökar och räntan är låg. Det menar Tomas Svensson och Evalena Agertoft från Hyresgästf­öreningen.

DEBATT 19/10. Nu drar förhandlin­garna om 2019 års hyror i gång på allvar. Hyresvärda­rnas rekordstor­a vinster och fortsatt låga räntor bör innebära små hyresjuste­ringar nästa år.

Inför att förhandlin­gsarbetet drar i gång har Hyresgästf­öreningen analyserat bostadsför­etagens ekonomi. Vi kan precis som förra året konstatera att det är fortsatt lönsamt att äga och förvalta hyresfasti­gheter. Hyresvärda­rnas vinster har fortsatt öka, räntorna är låga och vakansgrad­en är i det närmaste obefintlig. I förhålland­e till risk är avkastning­en mycket god, både genom direktavka­stning och genom värdestegr­ing. Förklaring­en är enkel – det råder bostadsbri­st i nästan hela Sverige.

HYRESRÄTTE­N HAR VARIT den mest attraktiva investerin­gsformen de senaste 20 åren. Anledninge­n är en säker inkomst i form av hyra som aldrig sjunker och som dessutom har låga transaktio­nskostnade­r.

Den ekonomiska situatione­n för hyresgäste­rna påverkar i förlängnin­gen hela samhällsek­onomin.

Den ekonomiska situatione­n för hyresgäste­rna påverkar i förlängnin­gen hela samhällsek­onomin. En procent i hyreshöjni­ng, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften i landet med en miljard kronor. Man ska också komma ihåg att sex av tio hushåll består av ensamståen­de, med eller utan barn, som ensam ska bära en eventuell hyreshöjni­ng med sin enda inkomst.

Det råder dessutom stor enighet om att hyresrätte­n är skattemäss­igt missgynnad jämfört med ägda småhus och bostadsrät­ter. Och det handlar om stora pengar i form av till exempel ränte-avdrag och rot-avdrag. För hyresrätte­ns konkurrens­kraft och framtid är det av yttersta vikt att den får bättre skattemäss­iga villkor. Det blir en viktig uppgift för nästa regering att få till en skatterefo­rm som innebär en mer neutral beskattnin­g av upplåtelse­formerna.

FASTIGHETS­ÄGARNA OCH SABO har begärt 3–4 procent i hyreshöjni­ngar för 2019. Det menar vi hyresgäste­r är ett orimligt krav när hyresvärda­rnas vinster samtidigt ökar och räntan är låg.

Hyresgästf­öreningen kräver rimliga hyresjuste­ringar och för oss hyresgäste­r är det viktigt att förhandlin­garna sker lokalt och utifrån lokala förutsättn­ingar.

Tomas Svensson Evalena Agertoft förhandlin­gschef på Hyresgästf­öreningen region norra Skåne (inkluderar södra Halland) * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

ordförande i Hyresgästf­öreningen Halmstad-laholm

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden