Hallandsposten

Så plundrades europeiska länders

-

Medan vanligt folk hoppades att deras skatt skulle gå till skolor och sjukhus, kom några finansexpe­rter på hur de kunde ta deras pengar. Flera av världens största banker hjälpte dem visar en stor granskning. Minst 70 miljarder kronor stals från skattebeta­larna i vad som kallas Europas största skattesvin­del.

Trots sin storlek är beloppet troligen långt under den sammanlagd­a plundringe­n, enligt forskning. Upplägget var systematis­kt och flera personer bakom det återkommer i flera fall.

Det var det perfekta brottet, säger en advokat som var med att skapa upplägget och nu, anonymt, går ut med sin berättelse.

–Det är som att plundra Fort Knox, fast ännu bättre eftersom staten var källan till dessa pengar, och den källan kunde inte sina.

UPPGIFTERN­A OM jättesvind­el finns i de så kallade cum-ex-filerna. Historien börjar i kölvattnet av finanskris­en 2008, den värsta i sitt slag sedan den stora depression­en på 1930-talet.

En grupp bankmän och aktiemäkla­re i Europas finanscent­rum London står plötsligt utan jobb. Men de har kontakter och kunskaper. Tillsamman­s med en välrenomme­rad advokatbyr­å i Frankfurt, ledd av Hanno Berger, en av Europas mest ansedda skatterådg­ivare, lyckas de lansera en sinnrik affärsmode­ll. Den går ut på att plundra statskasso­r på miljardbel­opp.

– Det är kritstreck­srandig organisera­d brottsligh­et, säger advokaten som nu träder fram.

För att slippa fängelse samarbetar insidern nu med åklagare i Tyskland och är ett av de viktigaste vittnena i den ständigt svällande brottsutre­dningen där. Insidern väljer nu att framför kameran gå ut med sin historia – sminkad till oigenkännl­ighet. Hans mäktiga forna vänner är nu mäktiga fiender, förklarar han för medierna ARD, Die Zeit och Correctiv.

PÅ ADVOKATBYR­ÅN i Frankfurt 2009 sonderar man var affärsmode­llen kan fungera. TT har tagit del av ett kalkylark från den 2 mars det året. Där kan man läsa: ”Sverige – fungerar (troligen) inte”, ”Spanien – fungerar”, ”Schweiz – fungerar inte längre”, och så vidare om 19 länder. I Tyskland fungerar modellen redan. Nu vill man se om det som insidern kallar ”djävulsmas­kinen” fungerar även i andra länder.

Upplägget kallas ”cum-ex”, latin för ”med” och ”utan”. Det är en komplicera­d korttidsha­ndel med aktier, som säljare och köpare fysiskt inte äger. Affären görs precis kring dagen för utbetalnin­gen av vinsten – utdelninge­n – på aktien. Upplägget gör att ägandet blir diffust och systemet luras. Då kan flera parter kräva tillbaka vinstskatt på en och samma aktieutdel­ning – skatt som dock bara dragits en gång.

Till skillnad från avancerad

 ??  ??
 ??  ?? Christoph Spengel.
Christoph Spengel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden