Hallandsposten

Om hängslens brister och politisk visdom

-

Jag gick till affären för att köpa nya hängslen. Även skäligen enkla hängslen, med två fästpunkte­r där fram och en där bak, kan vara förhålland­evis dyra, flera hundra kronor. Dessutom av undermålig kvalitet och hållbarhet.

Clipsen, klämmorna som fäster hängslena vid byxlinning­en, har en tendens att förslappas på en rätt kort tid så att de inte med säkerhet sitter fast i byxorna.

Detta får till följd att när jag böjer mig framåt så kan i olyckliga fall det bakre clipset lossna, varvid hängsle och clips med en slangbella­s verkan far upp och smäller till mig i bakhuvudet. Då är det dags att skaffa nya hängslen, tyvärr rätt dyra. Förmodlige­n är det mig det är fel på, att min kroppsliga konstituti­on får hängslena att smälla mig i bakhuvudet. Ty redan i unga år lärde jag mig bland annat att piska ihop en luftig och välsmakand­e bearnaises­ås. Vilket straffar sig.

Nu var det egentligen inte om detta jag skulle berätta.

MEN JAG HADE alltså stigit in i affären för att köpa mig hängslen, och ställde mig snällt i kön till disken efter en annan manlig kund som skulle slutföra sitt skjortköp.

– Här får du kvittot, sa den likaledes manlige expediten.

”Jag muttrade något buttert och diffust, eftersom jag inte vill tillhöra ett skrockande litet manligt kollektiv.”

– Ja, bäst att jag sparar det tills regeringen därhemma godkänt köpet, sa kunden. – Höhö. – Höhö. De skrockade och fortsatte: – Det är en bättre ordning på regeringen hemma än den som ska styra Sverige. – Ja, där är det ju rena sandlådan just nu. – Ja, rena sandlådan. Det blev min tur. – Du kanske också behöver spara kvittot tills regeringen därhemma godkänt? föreslog försäljare­n och räckte mig kvittot.

Jag muttrade något buttert och diffust, eftersom jag inte vill tillhöra ett skrockande litet manligt kollektiv som enats om benämninga­r som är mig främmande.

JAG VILLE BARA gå därifrån med mina nya hängslen, som i vart fall under en tid framöver inte skulle smälla mig i bakhuvudet.

Inte heller om sandlådan var jag överens. Jag håller i stället med den politiska journalist som häromdagen skrev om försöken att bilda regering: ”Det är inte ett politiskt kaos vi ser – utan demokrati.” Just det, demokrati tar tid i knepigt läge. Dessutom påstods det väl att den gamle finansmini­stern Gunnar Sträng, för att ta ett exempel från den tid då den politiska situatione­n var mindre komplex, bar både hängsle och livrem. Vilket är ett försiktigh­etsmått som jag med åren skaffat mig en viss förståelse för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden