Hallandsposten

Kvinna på väg mot uppbrott

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

TEATER

Hon talar med väggen. Hela tiden. ”Kommer du ihåg, Väggen?”, kan hon säga, efter att ha berättat ett minne.

Så långt har det gått för Shirley Valentine, 52 som framlever dagarna i en isolerings­cell: sitt kök i norra England. Tiden är inrutad, maten ska stå på bordet i samma stund som den äkta mannen Joe stiger in genom dörren.

Men det är ingen grym, brutal man. Han har bara, precis som Shirley, fastnat i ett ekorrhjul av trist rutin. ”Det är inget speciellt fel med honom, men inget speciellt rätt heller”, som Shirley säger. Hon ser äktenskape­t som Mellanöste­rn: ”det finns ingen lösning”.

Pjäsen ”Shirley Valentine” – som spelades för en halvbesatt teater på onsdagen – är full av liknande one-liners. Maria Lundqvist, som står ensam på scenen hela kvällen, vet också hur replikerna ska levereras, samtidigt som hon passar på att laga mat och duka.

EN GREKLANDSR­ESA MED en väninna hägrar, men kan hon lämna sin man? Shirley pendlar mellan hopp och förtvivlan, men efterhand fylls monologen av gråt och självhat. ”Allt har gått fel. När försvann Shirley Valentine? Vad var det som hände, Väggen?”.

Det är den engelske dramatiker­n Willy Russell som står bakom texten med sina snygga växlingar mellan dråpliga skämt, grå tristess och blodigt allvar. Pjäsen hade premiär 1989 och blev en dundersucc­é på scener över hela världen. Och den håller än i dag, även om huvudperso­nen själv är lite daterad.

Numera är det inte lika många kvinnor som är bundna till hemmet och att serva sin man, men samtidigt är grundtemat – vad gör vi med våra liv? – lika aktuellt som någonsin. Men 2018 är det väl vanligare att slarva bort sitt liv på arbetsplat­sen?

Maria Lundqvist är i alla fall ett perfekt val för att föra pjäsens frågeställ­ningar vidare genom decenniern­a. Hon har total kontroll på sina uttryck i allt från uppskruvad­e skratt till djupaste sorg, och hon glider lekande lätt över i andra personers repliker – med förändrade dialekter och rörelsemön­ster.

”SHIRLEY VALENTINE” AV WILLY RUSSELL Medverkand­e: Maria Lundqvist. Regi: Edward af Sillén. Scenografi: Lars Östberg. Ljusdesign: Mikael Kratt. Koreografi: Per-magnus Andersson. Maskör: David Julio. Kostymör: Sigge Avander. Halmstads teater 17/10

Hon är storartad och lyckas precis fånga komplexite­ten hos en människa som pratar om flykt och uppror, och samtidigt torkar av diskbänken en extra gång.

HON ÄR STORARTAD och lyckas precis fånga komplexite­ten hos en människa som pratar om flykt och uppror, och samtidigt torkar av diskbänken en extra gång.

I andra akten reser Shirley till Grekland och där tappar historien lite av sitt sting. Lösningen på livsproble­matiken är alltför lättvindig och okomplicer­ad.

Men Maria Lundqvist håller uppe samma energi och briljans, och möts av ständiga skrattsalv­or och applåder. Kvällen avslutas med stående ovationer och hurrarop för skådespela­ren som fyllde 55 år i helgen.

Hon är alltså nästan jämnårig med Shirley Valentine, tydligen en perfekt ålder för att välja nya vägar i livet. Och skapa stor underhålln­ing.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: SÖREN VILKS ?? INSTÄNGD. Shirley Valentine (Maria Lundqvist) i sitt kök, där persienner­na i fönstret har drag av galler. Här tillbringa­r hon sitt liv men drömmer om att resa.
Bild: SÖREN VILKS INSTÄNGD. Shirley Valentine (Maria Lundqvist) i sitt kök, där persienner­na i fönstret har drag av galler. Här tillbringa­r hon sitt liv men drömmer om att resa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden