Hallandsposten

Peter Bjorn and John tar sig an mörkret

- JAN ANDERSSON

POP

Peter Morén är en av de mest sympatiska artister jag har intervjuat. Hans soloskivor är rejält charmiga och tillsamman­s med bandkolleg­orna Björn Yttling och John Eriksson har Morén en av de senaste 15 årens största svenska hit i Young folks (samplad av Kanye West, tokhyllad av NME och Pitchfork).

Så varför har jag så svårt att falla för Peter Bjorn and John? Det låter ju så begåvat, snyggt och pophistori­skt rätt.

NYA ALBUMET Darker days är i alla fall en slags temaplatta, i brist på bättre ord, där de tre bandmedlem­marna på varsitt håll och utifrån egna funderinga­r skrivit låtar som på olika sätt förhåller sig till mörkret.

Det låter såklart spännande, som grepp betraktat, men när melodikäns­lan är så fint utmejslad och så på tårna som hos framförall­t Peter Morén spelar det liksom ingen roll om texterna berör relationer som gått i kvav, skuggor i det egna psyket eller vårt förödande nattsvarta världsläge, det blir liksom bekymmersl­ösa popsånger av alltihop ändå.

PETER BJORN AND JOHN Darker days (Warner Music)

EN LÅT SOM Every other night eller Living a dream får mig inte så mycket på svarta tankar eller att misströsta över mänsklighe­ten som att vilja klappa takten och svänga med huvudet. Vilket såklart inte är det sämsta.

 ?? Bild: KIM HIORTHOY ?? PASSANDE. ”Soundet är tillbakalu­tat och passar perfekt ihop med humanistis­kt förankrade texter”, skriver recensente­n.
Bild: KIM HIORTHOY PASSANDE. ”Soundet är tillbakalu­tat och passar perfekt ihop med humanistis­kt förankrade texter”, skriver recensente­n.
 ?? Bild: ERIK NYLANDER ?? NYTT ALBUM. Björn Yttling, Peter Morén och John Eriksson är tillbaka med ett nytt album som Peter Bjorn and John.
Bild: ERIK NYLANDER NYTT ALBUM. Björn Yttling, Peter Morén och John Eriksson är tillbaka med ett nytt album som Peter Bjorn and John.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden