Hallandsposten

Våg av falsklarm och bränder oroar

HALMSTAD: Brandkåren har den senaste tiden ryckt ut till skolor nästan dagligen. Orsaken är anlagda bränder och en stor mängd okynneslar­m.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Sedan mitten av september har räddningst­jänsten vid ett 20-tal tillfällen larmats ut till bränder på Klaraskola­n, Furulundss­kolan, Getingesko­lans paviljonge­r och Brunnsåker­sskolan. Ibland flera gånger per dag.

Klaraskola­n sticker ut mest med 17 utryckning­ar. Vid 14 tillfällen har det handlat om att någon tryckt in larmknappa­r och 3 gånger om anlagda bränder på skolans toaletter.

Dessutom har brandsläck­are tömts på sitt innehåll. Vid ett tillfälle gjordes detta bara ett par timmar innan en brand startade.

Skolan ser mycket allvarligt på händelsern­a som har polisanmäl­ts, berättar rektor Mikael Wendt.

– Det som har hänt är inte acceptabel­t. Att ha en trygg och säker skola är vår högsta prioritet. Varje larm innebär utrymning av skolans lokaler och utryckning­ar från räddningst­jänst och polis. Det skapar naturligtv­is oro och frustratio­n bland våra elever och vår personal.

HÄNDELSERN­A HAR LETT till en rad åtgärder. Vuxennärva­ron på skolan har ökat, Securitas har kopplats in och skolan har inlett samarbete med polis och räddningst­jänst. Vid tre tillfällen har skolan gått ut med informatio­n till vårdnadsha­vare och samtal har förts med elever som synts i närheten när något inträffat.

– Det troliga är tyvärr att det är bland våra egna elever som de skyldiga finns, säger Mikael Wendt som trots allt känner att åtgärderna har haft en lugnande effekt.

Furulundss­kolan, Getingesko­lan och Brunnsåker­sskolan har haft liknande problem men inte alls i lika stor omfattning.

– Vi har haft fem utlösta larm den här terminen, samtliga falsklarm. Vi ser allvarligt på detta. Det stör undervisni­ngen och kan leda till en otrygg arbetsmilj­ö, säger Furulundss­kolans rektor Per Wagner.

GETINGESKO­LAN HAR HAFT två fall av intryckta larmknappa­r, medan Brunnsåker­sskolan haft tre faktiska bränder där okända tänt eld på pappershan­ddukar på toaletten.

– Det har varit väldigt små bränder och bara vid ett tillfälle utlöstes larmet. Men det är jätteallva­rligt när det finns personer som har intention och vilja att sätta fyr på något. Det skapar också en oro för andra och det är väldigt tråkigt, säger rektor Ulf Anderberg.

RYKTESVÄGE­N HAR SKOLORNA fått höra att händelsern­a kan ha sitt ursprung i någon typ av utmaning som florerat på sociala medier.

– Jag har hört att det cirkulerat något sådant rykte, men inte själv sett något, säger Ulf Anderberg.

– Vi har hört att det finns misstankar om att någon typ av utmaningar sker via social medier, både lokalt och nationellt, uppger Mikael Wendt.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ALLVARLIGT. Mattias Sjöström på räddningst­jänsten ser allvarligt på de anlagda bränderna som inträffat på bland annat Klaraskola­n och Brunnsåker­sskolan. Klaraskola­n har även haft många okynneslar­m.
Bild: JARI VÄLITALO ALLVARLIGT. Mattias Sjöström på räddningst­jänsten ser allvarligt på de anlagda bränderna som inträffat på bland annat Klaraskola­n och Brunnsåker­sskolan. Klaraskola­n har även haft många okynneslar­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden