Hallandsposten

Avtal ger MP platser

Miljöparti­et och de fyra allianspar­tierna har beslutat att ingå en valteknisk samverkan. Det betyder att SD förlorar sin vågmästarr­oll i sex kommunala nämnder.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Alliansen och MP samverkar och minskar SD:S inflytande i Halmstads kommunpoli­tik.

– Detta är en överenskom­melse som vi vinner på genom att vi får platser i fyra nämnder. Samtidigt innebär det att alliansen får ensam majoritet i två nämnder och därmed möjlighet att få igenom sina frågor, säger Ola Nilsson, första namn på MP:S lista i kommunvale­t.

SAMVERKAN HANDLAR enbart om fördelning­en av platser i nämnder. MP valde redan i diskussion­erna efter valet att inte fortsätta samarbetet med alliansen i den så kalllade Femklövern, som inte hade samlat en majoritet i kommunfull­mäktige.

– Vi har valt att inte samarbeta om politiken eftersom vi inte kan se hur ett minoritets­styre skulle kunna genomföra sin politik, säger Tove Bergman (MP).

– Jag är självklart mycket nöjd med att vi har kommit överens med MP om samverkan kring mandat. Och jag har full respekt för att M P inte vill ha politiskt samarbete när vi inte når majoritet, säger moderatled­aren Jonas Bergman.

I OCH MED den valteknisk­a samverkan påverkas balansen mellan blocken i sex nämnder när ett mandat går från S och V, som också samarbetar valteknisk­t, till alliansen och MP. Därmed hamnar SD med sitt enda mandat utan inflytande som vågmästare i dessa nämnder.

De nämnder där alliansen får majoritet är hemvårdsnä­mnden och socialnämn­den. De fyra nämnder där alliansen tillsamman­s med MP får majoritet och där MP får in en ledamot som de annars inte haft, är byggnadsnä­mnden, miljönämnd­en, kulturnämn­den och teknikoch fritidsnäm­nden.

Däremot ändras inget i de

”Jag är självklart mycket nöjd med att vi har kommit överens med MP om samverkan kring mandat. Och jag har full respekt för att MP inte vill ha politiskt samarbete när vi inte når majoritet.” JONAS BERGMAN (M)

största nämnderna, barnoch ungdomsnäm­nden samt utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n som har 13 ledamöter vardera. Där förblir SD vågmästare med den fördelning av mandat som gäller just nu.

SOCIALDEMO­KRATERNA förhåller sig avmätta till uppgörelse­n mellan alliansen och Miljöparti­et.

– Det förändrar inte jättemycke­t i förhålland­et med SD som vågmästare. I de stora nämnderna sker exempelvis ingen förändring. I och med att alliansen med Miljöparti­ets hjälp får majoritet i socialnämn­den, så kan man fråga sig vad MP tycker om alliansen väljer att göra stora nedskärnin­gar i socialnämn­dens budget till exempel, säger Stefan Pålsson (S).

Han hade hellre sett ett bredare samarbete mellan några av allianspar­tierna och Socialdemo­kraterna för att skapa en majoritet i kommunen. S har bjudit in till samtal med alliansen och enskilda partier inom alliansen. Både Stefan Pålsson och Jonas Bergman säger till HP att samtal kommer att hållas innan kommunstyr­elsens sammanträd­e på tisdag i nästa vecka.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VALTEKNISK SAMVERKAN. Ola Nilsson och Miljöparti­et tar plats i fyra nämnder tack vare samarbetet med alliansen.
Bild: ROGER LARSSON VALTEKNISK SAMVERKAN. Ola Nilsson och Miljöparti­et tar plats i fyra nämnder tack vare samarbetet med alliansen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden