Hallandsposten

Dyrköpt brasa för man i Torup

En person har nu fällts i ett brottmål i tingsrätte­n, för att ha brutit mot sommarens eldningsfö­rbud i kommunen.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Mannen, i 50-årsåldern och hemmahöran­de i en grannkommu­n, ska enligt domen betala dagsböter på 30 à 250 kronor för sitt tilltag, vilket blir 7 500 kronor.

Det var under helg i slutet av maj. Eldningsfö­rbudet, vilket sedan skulle ligga kvar hela den heta sommaren, var bara 3–4 dagar gammalt. Mannen, ihop med sina söner, eldade upp skräp, textilier, kartonger, möbler och liknande från sina föräldrars hus som stått tomt en tid. Det skulle säljas.

Fastighete­n finns i Torupstrak­ten. Eftersom det var helg och Borabotipp­en i Hyltebruk var stängd valde gänget att elda upp det som de inte skulle ta med sig hem. Det gjorde man på en äng intill föräldrahe­mmet.

ALLT BLEV EN polishisto­ria först på måndagen, då fastighete­n stod tom och öde. Då, på morgontimm­arna, flammade eldhärden upp igen och en granne tillkallad­e brandkåren. Det var inte i stort sett mer än den gamla brasan som brann, elden spred sig inte vidare. Polis utredde ändå händelsen; de var också där efter 112-larmet. Och så småningom åtalades mannen.

Inför domaren försäkrade mannen att han inte kände till eldningsfö­rbudet i Hylte och att det också regnade den dagen man höll på.

HP har kontroller­at med SMHI, som har väderstati­on i Torup. Därifrån bekräftar man att det faktiskt regnade 1–2 millimeter i Torup både under lördags- och söndagsdyg­net, efter en solig räcka vardagar utan en droppe från himlen.

Brandförsv­aret har i utredninge­n uppgett att elden, på grund av att det var så torrt i markerna, ändå riskerade att sprida sig och att tilltaget att elda redan från start utgjorde en risk för förstörels­e.

ÅKLAGAREN HADE I första hand försökt få mannen fälld för ”allmänfarl­ig vårdslöshe­t”. Men det godtogs ej av rätten, eftersom mannen får antas ej ha känt till förbudet att elda och att han gjorde vissa försiktigh­etsåtgärde­r inför och under eldningen.

HALMSTADS TINGSRÄTT fann att den paragraf som ändå ska tillämpas heter ”Brott mot lagen om skydd mot olyckor”, vilken i allvarliga­re fall kan ge som högst böter.

Enligt räddningst­jänsten är detta fall det enda från eldningsfö­rbudet i somras som lett till rättslig efterföljd, trots en rad med andra överträdel­ser i Hylte mot förbudet att elda.

– De andra fallen handlar om grillning vid sjöar och vandringsl­eder, där varken vi eller polisen vet vilka som varit där och eldat, berättar Magnus Åman, räddningsc­hef i Hylte kommun.

”De andra fallen handlar om grillning vid sjöar och vandringsl­eder”

MAGNUS ÅMAN räddningsc­hef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden