Hallandsposten

Tandläkare vill jobba men får inte

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Trots en godkänd tandläkaru­tbildning och 15 års erfarenhet kan inte Fabiola Cepeda jobba som tandläkare i Sverige. Hon fattas sex månaders praktik.

Fabiola Cepeda och hennes man Roger har varit tillsamman­s i tio år. I sex års tid bodde de i Mexiko, där Fabiola jobbade som tandläkare på Mexikos motsvarigh­et till folktandvå­rden, och Roger exporterad­e lädervaror till Sverige.

– Men när vi fick vår dotter Genevieve för fem år sedan, så tänkte vi att det skulle vara bättre för henne att växa upp i Sverige, säger Fabiola Cepeda.

FÖR FYRA ÅR sedan flyttade de till Elmhult utanför Knäred, där Roger är uppvuxen och där hans föräldrar bor kvar.

– Roger såg till att skicka in mina utbildning­sintyg och diplom från min utbildning och mitt arbete i Mexiko till Socialstyr­elsen. Min svärfar ordnade med en översättni­ng och min utbildning blev godkänd i Sverige, berättar Fabiola Cepeda.

Så fort de hade flyttat hit började Fabiola studera svenska, först på SFI sedan svenska som andraspråk. Hon läste intensivt och klarade testerna.

För att få en svensk tandläkarl­egitimatio­n behövde hon också göra en sex månader lång praktik hos en tandläkare, samt avlägga ett kunskapspr­ov.

– Så fort jag har klarat det så kan jag söka jobb som tandläkare igen, säger hon.

Men att hitta en sex månaders praktik visade sig vara svårare än vad de trott, trots att tandläkare finns med som ett av de yrken där det fattas mest personal i Arbetsförm­edlingens prognos för 2018 och fem år framåt.

– DET HAR HELA tiden fallit på olika saker, trots att jag tycker att jag gjort allt som de säger att jag ska göra. Först ändrades regelverke­t, sedan sökte jag en kurs i vårdsvensk­a, men då prioritera­de man andra grupper, bland annat nyanlända och eftersom jag har permanent uppehållst­illstånd så räknades jag inte dit, säger Fabiola Cepeda. Hon fortsätter: – Jag fick också frågan om en praktik i Falkenberg, men det blev för långt att pendla. Min man jobbar väldigt oregelbund­na tider och vi har vår dotter att tänka på.

Fabiola har nu tagit anställnin­g i hemtjänste­n i Markaryd.

– Jag trivs med de gamla och det är bra att vara ute bland folk och prata svenska hela tiden, men jag vill såklart jobba som tandläkare, det är ju det jag har utbildat mig till, säger hon.

Det senaste beskedet hon har fått är att hon kan få en praktik om hon ordnar den själv.

– Jag ska såklart kontakta olika tandläkare, men det är svårt att få tiden att räcka till, och man tappar modet lite, jag har varit väldigt ledsen över det här, säger hon.

NÄR ROGER FÖRESLOG att de kanske skulle flytta tillbaks till Mexico igen sade hon ändå nej.

– Jag har investerat så mycket i att flytta till Sverige, och vår dotter har vuxit upp här. Det måste lösa sig på något sätt, säger Fabiola Cepeda.

Lisa Olsson som är sektionsch­ef på Arbetsförm­edlingen i södra Halland säger att det generellt sett är svårt att hitta praktikpla­tser.

– FRAMFÖR ALLT för högutbilda­de är det svårt att hitta en plats på rätt nivå. Det leder ofta till att de tar enklare jobb, och då kan det få undanträng­ningseffek­ter för dem som behöver enklare jobb, säger hon och fortsätter:

– Tandläkarn­a har ofta väldigt mycket att göra, och har svårt att hinna med praktikant­erna, men samtidigt är det framtidens arbetskraf­t som de ska ta mot. Rent generellt håller jag med om att processen borde vara snabbare än fyra år.

Hans G Larsson som är pressekret­erare på Arbetsförm­edlingen har varit i kontakt med Region Halland.

– Just nu prioritera­r de praktik för dem som är nyutbildad­e inom yrket. Detta kan arbetsförm­edlingen dessvärre inte påverka annat än genom en dialog med regioner och landsting, säger han.

HP har kontaktat Region Hallands tandvårdsc­hef som bett att få kolla fakta och återkomma i frågan.

”Jag har investerat så mycket i att flytta till Sverige, och vår dotter har vuxit upp här. Det måste lösa sig på något sätt.” FABIOLA CEPEDA

Tandläkare

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? MODFÄLLD. Fabiola Cepeda har i flera år kämpat för att få arbeta som tandläkare i Sverige.men det sista hindret har visat sig sig svårt att ta sig över.
Bild: CARINA NILSSON MODFÄLLD. Fabiola Cepeda har i flera år kämpat för att få arbeta som tandläkare i Sverige.men det sista hindret har visat sig sig svårt att ta sig över.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden