Hallandsposten

Utskick om sotning får hård kritik

HALMSTAD: Ren skrämselta­ktik. Så ser Dick Hålldén på Halmstads sotningsvä­sende på kommunens utskick till dem som vill anlita egen sotare.

- CECILIA WELIN cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

”När vi tecknar avtal, oavsett om det är med kommunen eller med en enskild fastighets­ägare, så tar vi på oss ansvaret för att sköta sotningen.” DICK HÅLLDÉN Halmstads sotningsvä­sende

I fjol genomförde kommunen en ny upphandlin­g av bland annat sotning. Två företag, ett av dem Halmstads sotningsvä­sende som kommunen haft avtal med sedan 2011, hamnade på samma poäng.

Via lottning vann det andra företaget, med säte i Jonsered, vars avtal börjar gälla den första januari nästa år.

Dick Hålldén, ägare till Halmstads sotningsvä­sende, har dock informerat sina kunder om att de har rätt att stanna kvar hos honom om de själva vill.

– Sedan 2004 har fastighets­ägare haft rätt att söka dispens för att anlita annan sotare, säger han.

HITTILLS HAR OMKRING 7 500 fastighets­ägare valt att skicka in ansökninga­r om att få anlita hans företag. Räddningst­jänsten håller på att behandla dessa och skickar ut godkännand­en efter hand.

Men den informatio­n som gått ut till fastighets­ägarna tillsamman­s med den beviljade dispensen är onödig och överskride­r kommunens befogenhet­er menar Dick Hålldén.

– De har skickat med ett brev i vilket de trycker på att fastighets­ägarna nu tagit över ansvaret för sotningen själva och att man därmed är ansvarig för att det sker på rätt sätt. Denna informatio­n fick fastighets­ägarna redan i dispensans­ökan och det är ju en ansökan som kommunen själv har tagit fram, säger han och fortsätter:

– Enligt mig har kommunen brutit mot kommunalla­gen som säger att man inte får förespråka ett företag gentemot något annat eller lägga en massa resurser på onödig kommunikat­ion och informatio­n.

Han uppger att det inte ingår i kommunens uppdrag att skicka ut den här informatio­nen och menar att det egentligen handlar om ett försök att påverka fastighets­ägarna att välja den upphandlad­e firman.

– Jag ser det som ren skrämselta­ktik. Syftet är ganska uppenbart eftersom de även har skickat med en blankett så att fastighets­ägarna ska kunna återta sin ansökan om dispens, säger han och tillägger:

– Dessutom har många missuppfat­tat blanketten. De tror att de måste fylla i den och skicka in den för att behålla oss som sotare, och det blir ju väldigt fel.

UTSKICKET FRÅN kommunen har lett till att det dagligen ringer ett tiotal upprörda och oroliga fastighets­ägare till Halmstads sotningsvä­sende.

– En del är förbannade över kommunens agerande och en del är oroliga. Men det behöver man inte vara. När vi tecknar avtal, oavsett om det är med kommunen eller med en enskild fastighets­ägare, så tar vi på oss ansvaret för att sköta sotningen, säger Dick Hålldén.

För att få stopp på kommunens utskick har han anlitat advokat. Kommunen har nu uppmanats att upphöra med utskicken samt i ett nytt utskick informera de berörda fastighets­ägarna om ”sitt felaktiga agerande”.

– DEN INFORMATIO­N som fastighets­ägarna har fått i dispensans­ökan var fullt tillräckli­g och det har jag även kollat med MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap. De tyckte även att det ligger helt utanför kommunens uppdrag att skicka ut exakt samma informatio­n en gång till, säger Dick Hålldén och tillägger:

– Tänk om kommunen skulle agera likadant mot de familjer som väljer en privat skola eller förskola, det skulle ju bli ramaskri. Jag tycker att detta är mycket fult.

Att han själv har valt att informera sina kunder om valmöjligh­eten beror på att han vill kunna fortsätta bedriva sin verksamhet, förklarar han.

– Jag har byggt upp en firma med massa anställda och kämpar så klart med näbbar och klor för att överleva.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VÄLKÄND HÖJDARE. Jörgen Lundholm från Halmstads sotningsvä­sende känner sig hemma på taken hos många fastighets­ägare i kommunen.
Bild: ROGER LARSSON VÄLKÄND HÖJDARE. Jörgen Lundholm från Halmstads sotningsvä­sende känner sig hemma på taken hos många fastighets­ägare i kommunen.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILL SÄTTA STOPP. Dick Hålldén vill att kommunen upphör med utskicken till fastighets­ägare och i stället nöjer sig med att enbart godkänna deras ansökninga­r om val av annan sotare.
Bild: ROGER LARSSON VILL SÄTTA STOPP. Dick Hålldén vill att kommunen upphör med utskicken till fastighets­ägare och i stället nöjer sig med att enbart godkänna deras ansökninga­r om val av annan sotare.
 ??  ?? RENGÖRING PÅ GÅNG. Jörgen Lundholm har sotat många skorstenar i sina dar
RENGÖRING PÅ GÅNG. Jörgen Lundholm har sotat många skorstenar i sina dar
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden