Hallandsposten

Opinion.

Från ingen kvinnlig landshövdi­ng till hälften. På drygt 40 år har det skett en stor förändring.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Sverige fick sin första kvinnliga landshövdi­ng 1974. Det var det tidigare statsrådet Camilla Odhnoff som då utsågs till landshövdi­ng i Blekinge län. Sedan dess har det hänt mycket med det statliga ämbetet och i dag är 12 landshövdi­ngar av totalt 21 kvinnor. Det är framför allt de senaste tio åren som fler kvinnor blivit landshövdi­ngar.

Av den här utveckling­en förstår man att det inte varit en lätt väg för kvinnor att bli statens högsta representa­nt i landets län. I dag är det näst intill obegriplig­t att förstå att det före 1974 inte hade funnits en enda kvinnlig landshövdi­ng i Sverige. Med andra ord har förändring­en också påverkat våra normer och värderinga­r.

I VECKAN VAR Hallands landshövdi­ng Lena Sommestad tillsamman­s med Karin Starrin, tidigare landshövdi­ng i Halland, värd när ett nätverk med nuvarande och tidigare kvinnliga landshövdi­ngar träffades för ett två dagars möte.

Nätverket träffas regelbunde­t och gör studiebesö­k i länen de besöker. Ett tema för årets möte i Halmstad var också jämställdh­et och gruppen fick lyssna på Lena Ag, generaldir­ektör för den nya Jämställdh­etsmyndigh­eten, som berättade om hur långt arbetet för jämställdh­et har kommit och vilka utmaningar som finns med jämställdh­etspolitik­en i dag.

På en pressträff på Halmstads slott träffade ledarredak­tionen de två värdarna för mötet, Lena Sommestad och Karin Starrin, för en intervju om hur det går med jämställdh­eten i dag.

”Visst har det varit trögt att få de högsta positioner­na, det har tagit tid. Men jämför vi oss med näringsliv­et så har staten levt upp de krav som man har satt att det ska vara hälften kvinnor”, säger Karin Starrin.

”Ser vi på samhället i stort och tar Halland som exempel, så jobbar både män och kvinnor, drygt åttio procent. Men en stor del av kvinnorna jobbar deltid. Vi har kvar stora löneskilln­ader mellan män och kvinnor, säger Lena Sommestad, och fortsätter:

”Fortfarand­e tar kvinnor ett större ansvar för barn och familj, kvinnorna tar över 70 procent av föräldrale­digheten. Vi har mycket kvar att göra för att få jämställda villkor mellan kvinnor och män.”

Karin Starrin blev 1997 Hallands första landshövdi­ng. Vid den tiden fanns det bara två kvinnliga landshövdi­ngar i Sverige och det var en annan tid, berättar hon.

”Vi fick jobba länge innan vi fick bort titeln ’landshövdi­ngska’. Jag var väldigt allergisk mot det uttrycket. Jag fick hela tiden påpeka att jag är ingen landshövdi­ngska, jag är landshövdi­ng”, säger Karin Starrin

DET SENASTE ÅRET har metoo-rörelsen på ett kraftfullt sätt belyst att många kvinnor varit utsatta för övergrepp och sexuella trakasseri­er i en omfattning som tidigare inte varit känt. På bara ett år har metoo inneburit en kulturell revolution i hur framför allt män beter sig mot kvinnor.

”Vi har länge vetat att sexuella övergrepp förekommer i väldigt breda grupper. Men det har varit svårt att få gehör för detta. Men kvinnor klev fram och sa ’me too’. Det gick inte att värja sig emot”, säger Lena Sommestad.

Så utveckling­en mot mer jämställdh­et sker mitt framför våra ögon. Frågan är bara om det finns fler skygglappa­r som behöver uppmärksam­mas och tas bort.

En sak i alla fall säker, kampen för ett jämställt samhälle är inte över.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KVINNOR PÅ TOPPEN. I veckan var Hallands nuvarande och tidigare landshövdi­ng, Lena Sommestad och Karin Starrin, värdar för ett kvinnlig nätverk med landshövdi­ngar.
Bild: JARI VÄLITALO KVINNOR PÅ TOPPEN. I veckan var Hallands nuvarande och tidigare landshövdi­ng, Lena Sommestad och Karin Starrin, värdar för ett kvinnlig nätverk med landshövdi­ngar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden