Hallandsposten

SD:S makt minskas av MP

- MATTIAS KARLSSON

Alliansen stärker sin position med hjälp av Miljöparti­et.

LEDARE 20/10. Sedan skrällen i måndags då Socialdemo­kraterna med Sverigedem­okraternas stöd vann striden om ordförande­skapet i kommunstyr­elsen har det varit stilla i Halmstadsp­olitiken.

På fredagen kom det dock ett besked som kan få stor betydelse för hur kommunen ska styras under mandatperi­oden.

DÅ MEDDELADE Miljöparti­et att partiet ingår i en valteknisk samverkan med alliansen när det gäller tillsättni­ngen av sex nämnder.

Stödet från MP innebär ett maktskifte i de aktuella nämnderna och Sverigedem­okraterna förlorar sin förväntade vågmästarr­oll där.

Enligt uppgörelse­n får Miljöparti­et plats i fyra nämnder, byggnadsnä­mnden, miljönämnd­en, kulturnämn­den och teknik- och fritidsnäm­nden, där de fem partierna tillsamman­s får majoritet.

I de övriga två nämnderna, hemvårdsnä­mnden och socialnämn­den, får alliansen egen majoritet.

Miljöparti­et har tidigare hållit sig helt neutrala i förhålland­e till de två traditione­lla blocken och fortsätter att göra så eftersom man inte bildar en ny femklöver med alliansen.

PÅ FULLMÄKTIG­EMÖTET den 20 november sker valen till de kommunala nämnderna och bolagen. Inleds inte samtal mellan blocken före det mötet lär SD på nytt göra allt för att visa att man har makt.

Men fredagens besked innebär att SD:S inflytande har minskat. Det är styrkeposi­tion för alliansen.

Den stora frågan kvarstår: Hur tänker Socialdemo­kraterna styra kommunen med ordförande­skapet i kommunstyr­elsen när man har en enig majoritet emot sig i minst två nämnder?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden