Hallandsposten

Extrem situation med så många larm

Antalet larm från skolor har aldrig varit så många på så kort tid som nu. Det uppger Mattias Sjöström, brandmästa­re.

- CECILIA WELIN

För en dryg månad sedan konstatera­de räddningst­jänsten att antalet falsklarm och bränder på vissa skolor började bli ett problem.

– Så här många intryckta larm på skolor på så här kort tid har vi aldrig haft i Halmstad. En del larm har kommit väldigt tätt på varandra och många ligger också likt i tiden, runt halv ett till halv två på dagen, säger Mattias Sjöström.

Även räddningst­jänsten har nåtts av rykten om någon slags tävling om att utrymma skolan flest gånger på kortast tid.

– Man kan från vår horisont misstänka att man förmedlar mellan varandra på sociala medier att ”nu trycker vi in en knapp”, säger Mattias Sjöström.

Bränderna är ett problem, liksom falsklarme­n.

– Det här är jätteallva­rligt. Risken är att skolelever i övrigt helt plötsligt inte tar larmen på allvar och en del har ju faktiskt varit bränder. Att ha okynneslar­m och skarpa händelser i en mix är olyckligt.

En anlagd brand i en skola kan få förödande konsekvens­er, uppger Mattias Sjöström.

– Det kan ganska snabbt gå från liten brand till stor och sluta illa.

Ett annat problem med onödiga larm är att det kan innebära att räddningst­jänsten blir försenad till andra händelser.

– Risken är att det sker en tidsfördrö­jning till nästa larm som kan ha stor betydelse. Han tycker att skolorna har tagit händelsern­a på stort allvar. – Vi har bland annat haft krismöte med Klaraskola­n och jobbar tillsamman­s för att få stopp på okynneslar­men och de anlagda bränderna. Men man ska inte på grund av detta tro att Klaraskola­n är en ovanligt stökig skola. Vår erfarenhet är att det brukar vara en liten grupp som ligger bakom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden