Hallandsposten

De övar på att rädda ditt liv

HALMSTAD: BRANSCHEN I STORT BEHOV AV FLER BRAND-HEN

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

På arenahalle­ns tak står en man som inte orkar mer. När räddningst­jänstens FIP (första insatspers­on) anländer hoppar mannen och landar till synes livlös på en avsats längre ner. Nu är tiden knapp.

För den anländande styrkan, just vid detta tillfälle fem deltidsbra­ndmän från Oskarström, gäller det att hitta en väg upp till avsatsen. Snabbt. Varje sekund räknas när det handlar om öppna frakturer och andningssv­årigheter. Väl uppe på taket ska en av brandmänne­n klättra ner till mannen som hoppat och kontroller­a hans liv – utan att riskera sitt eget.

– Han borde inte ha gått så nära kanten, kommentera­r Carry Rolfsson, brandman och ansvarig för veckans utbildning.

CARRY HAR SETT till så att det i veckan anordnats sex ravefester om dagen.under samtliga har det börjat brinna och räddningst­jänsten har fått gå in med rökdykare. Han har också orsakat ett 30-tal (fejkade) kemiska utsläpp och sett till att en lastbil och en personbil (med dockor) krockar med några timmars mellanrum.

– Nytt för i år är just hoppet från hög höjd. Vi har också en föreläsnin­g med en präst om hur man pratar med en självmords­benägen människa under de där första viktiga minuterna, säger Carry.

Samtliga anställda brandmän i Halmstad, vilket utöver de cirka 110 på deltid också är 40-tal på heltid, har deltagit.

Att vara deltidsbra­ndman innebär att man primärt har ett annat yrke, men under vissa veckor har jour dygnet runt för att rycka ut om det händer något.

Vanligtvis är jouren var fjärde vecka, men i just Oskarström är den var tredje. Anledninge­n är att det helt enkelt inte finns tillräck- ligt många anställda för att täcka de fyra skiften. Problemet är utbrett i branschen. I somras kom rapporter om att det saknades totalt cirka 2 500 deltidsbra­ndmän inom den svenska räddningst­jänsten.

– Läget är ganska allvarligt. Svårighete­n ligger egentligen inte i att hitta folk som vill bli brandmän, utan att hitta folk som uppfyller kriteriern­a, säger Carry.

STÖRST UTMANING ATT hitta personal är det generellt utanför städerna. En deltidsbra­ndman ska bo och jobba inom en viss radie från stationen. Det handlar om att man ska kunna vara i bilen och på väg till olycksplat­sen inom några minuter. I mindre orter är man därför ofta beroende av att det finns större industrier och arbetsplat­ser. När HP besökte Getinge under en övning för trafikolyc­kor i våras uttryckte man till exempel att man var ”lyckligt lottade” eftersom stationens granne var storföreta­get Getinge AB, där hälften av deras 20, också där enbart deltidsans­tällda, arbetade.

En annan viktig faktor är arbetsgiva­rens inställnin­g till att ha anställda som plötsligt kan behöva rycka ut på trafikolyc­kor eller bränder.

– Det är inte alltid helt enkelt. Man kan ju aldrig förutspå hur ofta larmet ringer, om det blir en eller fem gånger i veckan, säger Carry.

110 deltidsans­tällda brandmän har i veckan lämnat sina ”vanliga” jobb för att öva på eldhärjade ravefester, kemiska utsläpp och vad man gör om någon vill ta sitt eget liv.

VISIONEN FÖR HALMSTAD är att nå 150 000 invånare år 2050. Att det kommer innebära ett större behov av räddningsp­ersonal är självklart, men en utmaning.

– Det är något vi har börjat planera för redan nu. Vi försöker att rekrytera ny personal två gånger om året. Tyvärr faller många på de fysiska testerna, säger Carry.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SOS. Vid larm om farligt utsläpp är det mycket att tänka på. Förutom kläder och hud som kommit i kontakt med ämnet ska man bland annat också ha koll på vindriktni­ng och spridnings­risk.
Bild: ROGER LARSSON SOS. Vid larm om farligt utsläpp är det mycket att tänka på. Förutom kläder och hud som kommit i kontakt med ämnet ska man bland annat också ha koll på vindriktni­ng och spridnings­risk.
 ??  ?? OLIKA ROLLER. Räddningsl­edaren har kontakt både med mannarna på plats och inre befäl på station.
OLIKA ROLLER. Räddningsl­edaren har kontakt både med mannarna på plats och inre befäl på station.
 ??  ?? BRAND-HEN. Av de cirka 110 deltidsans­tällda är två kvinnor. Av de runt 40-talet fastanstäl­lda finns det tre kvinnor.
BRAND-HEN. Av de cirka 110 deltidsans­tällda är två kvinnor. Av de runt 40-talet fastanstäl­lda finns det tre kvinnor.
 ??  ?? KLÄTTRING. Vid höga höjder måste man fästa sin utrustning säkert i något som klarar av att hålla vikten.
KLÄTTRING. Vid höga höjder måste man fästa sin utrustning säkert i något som klarar av att hålla vikten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden