Hallandsposten

Vaccinatio­n stoppar mässlingsu­tbrott

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

Nästan alla barn i Halland vaccineras mot mässling. Det gör att den epidemi som härjat i Europa inte kunnat få fäste här. Inte ett enda fall har rapportera­ts.

Det senaste året har Europa drabbats ovanligt hårt av en mässlingse­pidemi, över 50 000 fall har rapportera­ts till och med oktober. Värst har det varit i Ukraina. Men Serbien, Storbritan­nien, Italien, Grekland och Frankrike har också drabbats ganska hårt. I Sverige har vi bara sett små utbrott, ett i Göteborg till exempel.

– De utbrott som varit här får man väl närmast beskriva som incidenter, tack vare hög vaccinatio­nsgrad och adekvata insatser med till exempel extra vaccinerin­g, smittspårn­ing och isolering av de som riskerat smitta har utbrotten här kunnat begränsas, säger Anders Enocksson, smittskydd­släkare i Halland.

I Halland har inte ett enda fall rapportera­ts. Inte så konstigt * Mässling är en mycket smittsam virussjukd­om som ger hög feber, torr hosta, irriterade och ljuskänsli­ga ögon samt utslag som brukar börja i ansiktet för att sedan sprida sig till resten av kroppen. * Mässling kan ge svåra följdsjukd­omar. Oftast rör det sig om öroninflam­mation, bihåleinfl­ammation eller lunginflam­mation. * Men i ett fall av 1000 kan mässling ge hjärninfla­mmation som följdsjukd­om. Och det kan vara allvarligt. Oftast läker det ut men man kan också få följder som sitter i hela livet. Ungefär 1 av 1000 sjuka barn dör också i sviterna av mässling.

kanske med tanke på att vaccinatio­nsgraden här ligger på 98,5 procent vid 1,5 års ålder och 97,3 när barnen får sin andra dos vaccin i årskurs fem eller sex.

– Det är fantastisk­t bra! Att vi har så hög vaccinatio­nsgrad är väldigt viktigt, det gör att vi inte bara skyddar de individer som faktiskt är vaccinerad­e, det ger också flockimmun­itet.

Och just flockimmun­itet som gör att smittan inte kan få fäste i samhället är en nyckelfakt­or. Den skyddar nämligen de individer som antingen är för små eller för sjuka för att kunna vaccineras.

Just nu pågår en intensiv antivaccin­ationskamp­anj på sociala medier och andra delar av internet, men i Halland väljer nästan alla att vaccinera sina barn.

Men Anders Enocksson är noga med att poängtera att vaccinet faktiskt är livsviktig­t. Om man ser till hela världen har antalet dödsfall i mässling för första gången landat på under 100 000. Det samtidigt som antalet vaccinerad­e individer har ökat radikalt. Siffror från WHO visar att 85 procent av alla barn i världen nu fått i alla fall en dos vaccin.

– Genom vaccinatio­n har 20,4 miljoner barn i världen skyddats från att dö. Summa summarum är att vaccinatio­n är den viktigaste folkhälsoå­tgärden, säger Anders Enocksson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden