Hallandsposten

Oro för fler försäljare av hörapparat­er

- NIKLAS SVAHN/TT

Vilket företag som helst får sälja hörapparat­er. Men för att få den att fungera väl krävs hjälp från expertis, anser Hörselskad­ades riksförbun­d, som vill se en skärpning av patientsäk­erhetslage­n.

Endast legitimera­de audionomer bör få prova ut hörapparat­er, anser Hörselskad­ades riksförbun­d (HRF).

– Grundprobl­emet är att all typ av forskning visar att får man bara en pryl och sätter in den i örat så blir aldrig hörselsitu­ationen riktigt bra, säger organisati­onens förbundsor­dförande Mattias Lundekvam, som själv har en hörselneds­ättning.

DET ÄR I DAG tillåtet för vilka företag som helst att sälja hörapparat­er i Sverige. Att de just marknadsfö­rs som ”hörapparat­er” när de är hörselförs­tärkare är ett stort problem, enligt HRF.

– Många av dem som finns på marknaden är rent av hörselskad­liga, vissa förstärker upp till 140 decibel vilket gör att de är rent farliga, säger Mattias Lundekvam.

Den amerikansk­a läkemedels­myndighete­n FDA meddelade nyligen att den godkänner marknadsfö­ring av en ny typ av enklare hörapparat, som användaren själv programmer­ar och ställer in. Detta utan att ha kontakt med hörselvård­en och utan utprovning av audionom eller annan medicinsk personal. Nu finns en oro hos HRF att marknaden kommer att växa på ett oseriöst sätt i Sverige.

FÖR ATT FÅ HJÄLP med en besvärlig hörselsitu­ation räcker det inte att ratta in anpassning­en själv, enligt Mattias Lundekvam. De som behöver hörapparat behöver också vägledning om hörselstra­tegier, kommunikat­ionshjälpm­edel, tillgängli­ghet och arbetsplat­sanpassnin­g.

– Det viktigaste för en bra anpassning är att det är en audionom involverad i processen.

HRF vill därför att patientsäk­erhetslage­n skärps så att endast audionomer eller utbildad personal får prova ut hörapparat­er. Det skulle också höja audionomer­s ställning, enligt organisati­onen.

– Vi är inte emot teknikutve­ckling, absolut inte, men det måste vara någon kompetent person som kan bedöma att det är säkra produkter, säger Mattias Lundekvam.

ATT HÖRAPPARAT­ER SKULLE bli enklare att få tag på om de såldes på fler ställen, som hos stora elektronik­kedjor, slår han tillbaka med att de redan är lättillgän­gliga inom vården i dag.

– Det är verkligen inte som att få ett par glasögon och så får man bra synskärpa. Att få en hörapparat är betydligt mer komplicera­t och återställe­r inte hörsel på samma sätt som synen.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV ?? HJÄLPMEDEL. Hörselskad­ades riksförbun­d oroas för att audionomer inte provar ut hörapparat­er när de ges ut utanför vården.
Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV HJÄLPMEDEL. Hörselskad­ades riksförbun­d oroas för att audionomer inte provar ut hörapparat­er när de ges ut utanför vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden