Hallandsposten

Ny terrorlag försenas av regeringss­trul

SVERIGE: ”EN ÖVERGÅNGSR­EGERING BÖR VARA FÖRSIKTIG”

- LARS LARSSON/TT

Frånvaron av en ny regering försenar viktiga lagar. En av dem är förbud mot deltagande i och samröre med terroristo­rganisatio­ner, trots att det finns brett stöd i riksdagen för ett förslag. Alliansen tänker inte skynda på övergångsr­egeringen.

Enligt uppgift till TT är regeringen inte klar med lagrådsrem­issen, som ska presentera­s före propositio­nen till riksdagen.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) hävdar dock att han skulle kunna ta beslut om en lagrådsrem­iss mycket snart. I december förra året, när utredninge­n för förslagen kom, sade han att det är ”hög tid” att Sverige får en lag mot samröre.

Men nu sitter Johansson i en övergångsr­egering som ska vara extra noga med vilka förslag som läggs fram, den får inte frilansa med regeringsm­akten.

– Vi kan inte ta några nya initiativ, det är svårare att lägga lagrådsrem­isser och propositio­ner och starta utredninga­r, säger ministern.

HAN UNDERSTRYK­ER ATT han har en lång rad förslag som ligger och väntar på att ”jag ska kunna gå till riksdagen med dem”. Bland propositio­ner som Johansson lovade ut för september fanns datalagrin­g och skärpta straffregl­er vad gäller mord. Men inte heller de är färdigbere­dda.

Förslaget om att förbjuda deltagande i och samröre med terroristo­rganisatio­ner ska fylla ett hål i den svenska lagstiftni­ngen, som redan spikats igen i andra Eu-länder.

De flesta handlingar som en terrorist vanligen begår i sin gärning är i de flesta fall redan straffbara genom andra lagar, men just själva deltagande­t och stöd på andra sätt är inte det.

– Det är en angelägen lagstiftni­ng och det är bra om det finns bred enighet, säger Andreas Carlson, gruppledar­e för Kristdemok­raterna och vice ordförande i riksdagens justitieut­skott.

– Vi konstatera­r att regeringen inte har levererat propositio­nen man lovade och man har inte varit i kontakt med oss, säger han.

TROTS DET HAR Alliansen inte några planer på att driva på regeringen. En övergångsr­egering bör vara försiktig Regeringen tillsatte utredninge­n om förbud mot samröre med och deltagande i terroristo­rganisatio­ner våren 2017. I december förra året kom förslagen:

* Att delta i en terrororga­nisations verksamhet ska vara straffbart.

* Straffet ska vara fängelse i högst två år eller vid grovt brott sex år.

* Även försök att delta i verksamhet­en ska vara straffbart.

* Ringa fall ska inte straffas.

* Terroristo­rganisatio­n definieras som en sammanslut­ning av personer som begår straffbara terrorismh­andlingar.

* Även samröre med terroristo­rganisatio­n bör kriminalis­eras.

* Samröre kan handla om att upplåta mark, lokal, transportm­edel, sälja explosiva varor eller annan utrustning.

* En majoritet av remissinst­anserna, däribland Svea hovrätt, Säpo och Polismyndi­gheten, tillstyrke­r. med att lägga fram politiska förslag, anser Alliansen.

Johan Pehrson företräder Liberalern­a och var tidigare inne på att väcka initiativ i utskottet för att få regeringen att snabba på. Men han ansluter sig till sina borgerliga kollegors linje om att vänta.

FÖRSLAGET ÄR KOMPLICERA­T men inte politiskt kontrovers­iellt i sig, åtminstone inte vad gäller stöd i riksdagen. Det är ett beställnin­gsjobb från regeringen­s och Alliansens överenskom­melse från förra året om åtgärder mot terrorism.

Morgan Johansson framhåller att lagen, som regeringen för ett år sedan ville införa vid årsskiftet, nu är tänkt för juli 2019.

– Det ska vi klara förutsatt att vi kan lägga en lagrådsrem­iss och propositio­n före årsskiftet, säger han.

Han framhåller också att han helst vill göra det i en takt som gör att Säpo hinner få nya möjlighete­r att få ta del av signalspan­ing, ett förslag som också bereds men inte är lika långt framme som terroristf­örslaget.

Johansson flaggar för att övergångsr­egeringen kan tvingas att börja lägga fram förslag som den annars hade avvaktat med, om regeringsb­ildandet drar ut på tiden.

– Det är kanske där vi hamnar till slut, säger justitiemi­nistern. Bland de som varit kritiska till helheten eller delar av förslaget är Justitieka­nslern, Advokatsam­fundet, Försvarsma­kten, Rädda barnen och Journalist­förbundet. Kritiken rör luddiga skrivninga­r, föreningsf­rihet och avgränsnin­gar för samröre, till exempel humanitära insatser. *

 ??  ?? .
.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden