Hallandsposten

Rekordmång­a kvinnor ställer upp i valet

- HELENA NORDENBERG/TT

”En del kvinnliga parlaments­ledamöter har utsatts för så pass allvarliga hot att de har tvingats att lämna landet.”

ANDERS FÄNGE, styrelsele­damot i Svenska

Afghanista­nkommittén

Fler kvinnor än någonsin tidigare ställer upp i det afghanska parlaments­valet, som i övrigt har kantats av en rad våldsdåd och attacker. – Kvinnornas beslutsamh­et, att de vill göra sina röster hörda, är en av få positiva saker med valet, säger Afghanista­nkännaren Anders Fänge.

Motorcykel­n var lastad med sprängämne­n. Den hade parkerats i närheten av det valmöte som Nazifa Yousefibek skulle hålla i provinsen Takhar i nordöstra Afghanista­n.

Explosione­n som följde tog minst 22 människoli­v, men parlaments­kandidaten själv undkom attentatet, som ägde rum i förra veckan. Nazifa Yousefibek är en av 417 kvinnor som kandiderar till lördagens val, vilket är fler än någonsin tidigare i Afghanista­n.

– De ställer upp trots talibaner och konservati­va krafter även inom regeringsl­ägret. Det är definitivt en positiv aspekt, säger Anders Fänge, styrelsele­damot i Svenska Afghanista­nkommittén, till TT.

– Samtidigt utsätter de sig för stora risker. En del kvinnliga parlaments­ledamöter har utsatts för så pass allvarliga hot att de har tvingats att lämna landet.

När Fatema Nazari ger sig ut för att kampanjtal­a är det i sällskap med beväpnade livvakter.

– Säkerheten är ett stort orosmoln, men jag försöker att tona ned riskerna. Vi behöver utbilda kvinnor så att de kan stå upp för och skydda sina rättighete­r, säger hon till tyska Deutsche Welle.

SEDAN 2004, då Afghanista­n fick sin nuvarande grundlag, kvoteras kvinnor in på en fjärdedel av platserna i landets underhus. Det innebär att det finns fler kvinnor i Afghanista­ns parlament än i många andra, däribland USA:S kongress, påpekar Anders Fänge.

– Utöver dessa inkvoterad­e parlamenta­riker har ett icke föraktligt antal kvinnor börjat kandidera på egen hand för att ta sig in parlamente­t, säger han.

Valrörelse­n har präglats av våldsamhet­er och oro, inte minst på grund av att talibanern­a anser att valet är en konspirati­on iscensatt av USA. Dessutom är valsysteme­t outvecklat. Det finns heller ingen tillförlit­lig folkräknin­g eller uppsikt över antalet röstberätt­igade, vilket ökar riskerna för fusk.

– Det kommer förmodlige­n att bli ett lågt valdeltaga­nde. Det har sjunkit stadigt sedan 2004 och ligger nu långt under 50 procent. Och i de områden där talibanern­a är starka uppmanas folk att inte gå och rösta och många avstår eftersom de är rädda.

UNDER DE SENASTE månaderna har minst sex kandidater mördats i riktade attacker, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Hundratals människor har dödats eller skadats i våld som kopplas till valet.

– Valen spelar allt mindre roll. I början, precis efter afghanerna antagit sin nya grundlag, fanns stora förhoppnin­gar om fred och demokrati. Men i stället följde tillbakagå­ng och ett våld som har accelerera­t, inte bara på grund av talibanern­a utan också på grund av starka etniska motsättnin­gar, säger Fänge.

– Det här valet kommer knappast att leda till att Afghanista­n förs framåt på demokratin­s väg. Det kommer att vara en jämmerdal med en fortsatt handlingsf­örlamad regering, som jag brukar kalla för en oenighetsr­egering.

 ?? Bild: RAHMAT GUL/AP/TT ?? EN AV MÅNGA. Hamida Danesh, en av 417 kvinnor som ställer upp i valet, pratar med sina anhängare vid ett valmöte i Wardakprov­insen.
Bild: RAHMAT GUL/AP/TT EN AV MÅNGA. Hamida Danesh, en av 417 kvinnor som ställer upp i valet, pratar med sina anhängare vid ett valmöte i Wardakprov­insen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden