Hallandsposten

”Drivkrafte­n var girighet”

EUROPA: SKATTESVIN­DLARE TRÄDER FRAM I INTERVJU

-

– Vi var blodtörsti­ga rävar som kommit in i hönshuset. Hönshuset var staten med sin statskassa, och hönshuset stod öppet på vid gavel. Nu träder en av dem som låg bakom storsvinde­ln av europeiska statskasso­r fram i en exklusiv intervju.

Den tyske toppadvoka­ten är en insider – en av dem som var med och utformade den metod som användes i det som kallas Europas största skattesvin­del. Nu träder han fram framför kamera, maskerad för att inte bli igenkänd.

Han är ett kronvittne i utredninge­n i Tyskland mot de huvudmisst­änkta bakom svindeln där på minst 50 miljarder kronor genom misstänkt fusk med återbetaln­ing av skatt på aktieutdel­ningar.

Det var på ett advokatkon­tor i Frankfurt på 30:e våningen som planen utarbetade­s. Insidern jobbade för Hanno Berger, berömd advokat och skatterådg­ivare, som utpekas som hjärnan bakom upplägget. Berger förnekar brott.

Från skyskrapan kunde de titta ner på hur folk på gatan gick till jobbet.

– De ser pyttesmå ut. Man tittar ner på de människor som betalar skatt, de skattepeng­ar som man stjäl. Vi tänkte att vi var genier och de var idioter, säger insidern.

DEN EXKLUSIVA INTERVJUN görs av de tyska medierna ARD, Die Zeit och Correctiv. De ingår i det europeiska journalist­iska samarbetet om de så kallade cum-ex-filerna, ett enormt hemligt material som granskats av 19 medier i tolv länder samordnade av just Correctiv. Från Sverige har TT och SVT deltagit.

Männen som skapar det bedrägeris­tämplade upplägget kallat cumex är en grupp toppadvoka­ter och aktiemäkla­re. Högutbilda­de från de främsta universite­ten, med de högsta betygen.

– De är genier, men det är kanske också problemet. Gränsen mellan genialitet och galenskap är hårfin, säger insidern.

Drivkrafte­n är en gränslös girighet, förklarar han.

– Du har en viss status och tänker: Jag har nått målet. Men så träffar du en som inte bara har en Porsche, utan två. Och så träffar du en som

 ??  ?? EN AV SVINDLARNA. En insider som vill vara anonym, här maskerad till oigenkännl­ighet, talar ut om svindeln mot de
EN AV SVINDLARNA. En insider som vill vara anonym, här maskerad till oigenkännl­ighet, talar ut om svindeln mot de

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden