Hallandsposten

Utpekad tidigare Seb-chef nekar

- OLA WESTERBERG/TT

de distansera­t sig från och staten var fienden, säger han.

Insidern greps av polisen och förstod att han riskerade sju års fängelse, något som ”slog mig som en blixt”, säger han. Så han började samarbeta med utredarna, mot möjlighete­n att slippa straff, och peka ut sina forna vänner. När rättegånga­rna väntas börja nästa år är han ett av de viktigaste vittnena.

– Jag var tvungen att erkänna att jag har gjort fel, acceptera att jag gjort fel. Och det tog månader innan jag verkligen förstod det.

Men till sist beslutar han sig för att berätta allt.

En sak har han dock svårt att svara på.

– Åklagaren frågade mig: ”Varför?”

– Girighet äter sinnet. Det är min enda förklaring. Den tidigare chef på SEB i Frankfurt som utpekas som nyckelpers­on i en brottsmiss­tänkt aktieaffär förnekar ett sådant upplägg.

Uppgiftern­a om mannens roll finns i de hemliga så kallade cum-ex-filerna , som den tyska redaktione­n Correctiv har delat med sig av till bland andra TT och SVT.

Där framgår att åklagarkam­maren i Köln ser aktieaffär­erna från 2010, som SEB medfinansi­erar med upp till 500 miljoner euro (cirka 5 miljarder kronor), som just en cum-ex-affär. Affären gör banken med flera av de huvudmisst­änkta i jättehärva­n.

Enligt dessa uppgifter, som backas upp av detaljerad dokumentat­ion och vittnesmål, blir de tyska skattebeta­larna bestulna på cirka 1 miljard kronor i affären och SEB tjänar 70 miljoner kronor, två procent av aktieutdel­ningarna som affären bygger på.

Den tidigare Seb-chefen beskrivs i materialet som helt med på noterna och fullt medveten om vad det är för upplägg.

Men mannen bestrider det i ett samtal med SVT.

– Vi gjorde aldrig cum-ex, säger han, omedveten om att han pratar med en journalist.

ENLIGT VITTNESMÅL VAR det också allmänt känt bland dem som gjorde cum-ex-upplägg att SEB var en av de många banker som var delaktiga i dessa. Men den utpekade mannen förnekar att han sett sådana affärer under sina tio år på den svenska storbanken, som han nyligen lämnat. I stället ”borde” affären 2010 varit ett så kallat cum-cum-upplägg, hävdar han. En besläktad och betydligt mer utbredd variant. Den medför att vinsten minskas eller helt undviks, och är olaglig om det är enda syftet men inte annars. Till skillnad från cumex plockas inte pengar heller ut ur statskassa­n. – Många banker och små aktiemäkla­rbolag har kontaktat oss och frågat oss om vi vill engagera oss i så kallade cum-ex-strukturer, vilket vi alltid sade nej till. Så frågan fanns där. Men affären (2010, TT:S anm) borde inte varit det, säger den före detta Seb-chefen.

ÄVEN SEB FÖRNEKAR delaktighe­t i cum-ex-upplägg. Ingen på banken har heller, såvitt känt, delgivits misstanke om brott. Enligt SEB:S Tysklandsc­hef i dag, Johan Andersson, har banken inte utfört några affärer som strider mot regler eller lagar. I ett mejl skriver han att banken inte har några kundrelati­oner där det ”enda syftet är att undvika skatt”.

SEB har i sin redovisnin­g flaggat för att en myndighets­granskning av skattemins­kande upplägg i kring aktieutdel­ningar före 2016 ”kan medföra finansiell­a effekter på SEB”, även om banken bedömer att den har gjort rätt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden