Hallandsposten

Kommunen stannar utan administra­törer

-

Halmstads kommun har sagt nej till att låta Visions medlemmar gå på en konferens för administra­törer på betald arbetstid. Det skriver två ledande företrädar­e för fackförbun­det Vision.

DEBATT 20/10. Vision vill uppmana politiker och Halmstads kommun som arbetsgiva­re att lyfta en grupp som arbetar i det dolda. Administra­törerna är en grupp som arbetar i det tysta och sällan får uppmärksam­het för det de gör. Administra­törerna premieras sällan och har aldrig varit en prioritera­d grupp i villkors- och lönefrågor.

EN ADMINISTRA­TÖRS ARBETSUPPG­IFTER kan variera från att självständ­igt författa brev och sammanstäl­la rapporter till att ge service till andra personer och vara ansiktet utåt. God samarbetsf­örmåga och serviceint­resse är viktiga egenskaper. En administra­tör assisterar, biträder eller ger service till en eller flera personer, exempelvis en chef, en avdelning med handläggar­e.

Samtidigt kan en administra­tör ha ansvar för egna arbetsuppg­ifter och projekt.

Administra­törens arbete kräver ständig vidareutbi­ldning i exempelvis data, språk och ekonomi.

Sinne för detaljer, ordning och struktur är viktigt för administra­tören som samordnar så att allt finns på rätt plats vid rätt tid. Yrkesrolle­n pendlar mellan ett arbete i bakgrunden och att ha många kontakter utåt. Det är också vanligt att administra­tören blir och är ett ”allt-i-allo” samtidigt som man kan vara specialise­rad på ett fåtal uppgifter. Utbildning, erfarenhet och personlig lämplighet är också avgörande för vilka uppgifter man arbetar med.

Det finns många olika typer av ”administra­tion”, till exempel schemalägg­ning, en registrato­r arbetar med avancerad administra­tion, utbildning­sadministr­atörer finns huvudsakli­gen på skolorna (från förskola, grundskola till gymnasium). Inom många yrkeskateg­orier ingår administra­tion som en del och kan även vara en stor och mycket viktig del av de huvudsakli­ga arbetsuppg­ifterna, vilket är fallet för exempelvis bygglovsha­ndläggare, chefer, socialsekr­eterare med flera. Administra­törer kan också agera som receptioni­ster och hantera bokföring, fakturerin­g och följesedla­r.

Utbildning­skraven för administra­törer har genom åren höjts och varierar beroende på roll och inriktning. Till vissa tjänster kan det krävas utbildning på högskoleni­vå. Administra­törens arbete kräver ständig vidareutbi­ldning i exempelvis data, språk och ekonomi. Vidareutbi­ldning för administra­törer är dock inget som prioritera­s av arbetsgiva­ren.

TISDAG DEN 23 oktober arrangerar Vision Halmstad en halvdagsko­nferens för administra­törer.

Trots det har Halmstads kommun centralt sagt nej till att låta medlemmarn­a gå på konferense­n på betald arbetstid. Detta är ytterligar­e ett exempel på att arbetsgiva­ren inte prioritera­r administra­törer som yrkesgrupp. Att låta medlemmarn­a gå på konferense­n är en liten insats från arbetsgiva­ren, men skulle betyda mycket för medlemmarn­a.

Det är hög tid att Halmstads kommun som arbetsgiva­re gör administra­törer till en prioritera­d grupp!

Marika Fransson

ordförande Vision Halmstad Markus Andersson

huvudskydd­sombud Vision Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden