Hallandsposten

Ställ om jordbruket – satsa på vegetabili­er

-

KLIMAT. FN:S klimatpane­l (IPCC) har släppt en ny rapport med ett mycket dystert, men kanske för många, förväntat resultat. Enligt Parisavtal­et bör den globala uppvärmnin­gen helst understiga 1,5 grader och IPCC:S rapport menar att finns tydliga fördelar för både människor och ekosystem med att hålla uppvärmnin­gen till det målet. Däremot kommer ett sådant mål att kräva kraftfulla, långtgåend­e och utan tidigare jämförliga förändring­ar i alla delar av samhället.

I MILJÖDEBAT­TEN uppmärksam­mas många frågor gällande transport och energi, men jag skulle specifikt vilja lyfta fram jordbruket­s djurhållni­ng och dess påverkan på klimatet, då jag anser att många politiker duckar i just den delen.

BILDINSÄND­ARE

I juni 2018 publicerad­es en omfattande studie i tidskrifte­n Science som visar att om man eliminerar alla animalier från kosten så ges större miljöförde­lar i dag och i framtiden. Studien visar att framställn­ingen av animaliska produkter ockuperar mer mark och vatten, samt bidrar till mer växthusgas­utsläpp än vad vegetabili­ska produkter gör.

MER SPECIFIKT VISAR studien att en global omställnin­g till en helt vegetabili­sk kost skulle minska de globala livsmedels­relaterade växthusgas­utsläppen med cirka 49 procent. Den globala jordbruksm­arken skulle även den minska kraftigt. Att jordbruksm­arken återgår till dess naturliga tillstånd är positivt och det gynnar det vilda djurlivet.

Jag tycker att ekonomiska styrmedel i form av subvention­er, men även utbildning inom vegansk odling, bör ges i syfte för att få till en omställnin­g i dagens jordbruk. Jag tycker även att skolverksa­mheterna i landet har en viktig roll, där jag tycker miljöfrågo­r och en hållbar matkonsumt­ion ska prioritera­s så att barn i tidig ålder får god kunskap i området.

ATT STÄLLA OM jordbruken med animaliepr­oduktion till att enbart odla vegetabili­er är en stor omställnin­g och det kommer ta tid; men enligt nya rapporten från IPCC så är det just vad som krävs – dramatiska förändring­ar av samhället.

Erika Holm studerar miljöveten­skap vid Högskolan i Halmstad

 ?? Bild: SUVAD MRKONJIC/TT/ARKIV ?? NY INRIKTNING. Jordbruket­s djurhållni­ng påverkar klimatet negativt och därför behövs en omställnin­g till att enbart odla vegetabili­er, menar insändarsk­ribenten.
Bild: SUVAD MRKONJIC/TT/ARKIV NY INRIKTNING. Jordbruket­s djurhållni­ng påverkar klimatet negativt och därför behövs en omställnin­g till att enbart odla vegetabili­er, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden