Hallandsposten

Viggo arbetade i en stor del av världen

GRATTIS: 75 ÅR 22 OKTOBER

- LENA BERGLUND folk.familj@hallandspo­sten.se

Viggo Lyng fyller 75 år. Han jobbar fortfarand­e med familjeför­etaget, en konferensa­nläggning, och han ser tillbaka på kalaset som hölls när han fyllde 70. Då var dottern Anna i livet och ordnade ett jättekalas.

– Det var mycket trevligt, hon var så duktig och hade ett stort hjärta, säger han och ler vid minnet.

EN ANING AV norsk dialekt anas i talet. Viggo är född och uppvuxen på en liten ö utanför Lofoten. Familjen försörjde sig på fiske och ett enkelt lantbruk, han var enda barnet. Som många andra hemma gick han till sjöss när han slutat grundskola­n, den första båten var ett tankfartyg som gick till Sydamerika och Västindien.

– Det var mycket spännande. Kontraktet var på 18 månader och när jag kom hem tog jag en ny hyra.

INNAN LUMPEN JOBBADE Viggo ett halvår på stöperiet på Aftenposte­n i Oslo. Han smälte ner de blytyper med bokstäver som användes för att trycka text, så att materialet kunde återanvänd­as.

I det militära utbildade sig sedan Viggo till befäl, efter fem år gick han över till det privata näringsliv­et, han arbetade med personalfr­ågor.

– Slutligen började jag som personalch­ef på Allers förlag i Oslo, jag * Fyller: 75 år 22 oktober * Bor: Stafsinge * Gör: Driver Gits gård med hustrun Git * Tidigare: Är utbildad officer, har varit personalch­ef på bland annat Allers förlag i Norge samt egen företagare med projekt i olika länder * Familj: Hustrun Git och två vuxna barn i Norge * Intressen: Jakt och fiske

var med om att starta den norska varianten av SE och Hör 1978.

När han var på resa i Grekland 1982 träffade han Git. Git som i Gits Gård.

– Vi fick vår dotter Anna 1984. Vi bodde i Oslo och därefter i Dröbak. När Anna var fyra år flyttade vi till en gård i Seglora i Sverige som Git ägde. I Norge var det mycket svårt att få barnomsorg och Git ville att Anna skulle gå på en riktig förskola.

VIGGO SLUTADE PÅ Allers förlag och startade en resebyrå som hyrde ut segelbåtar i Grekland, forna Jugoslavie­n, Turkiet och Västindien. Därefter var det andra projekt i världen. Vid slutfasen i Jugoslavis­ka kriget arbetade han i det oroliga Sarajevo i Bosnien och Hercegovin­a med att uppföra bostäder.

– Det var mycket hat mellan befolkning­sgrupperna. Första gången vi körde in i stan fick vi göra det med släckta strålkasta­re. Det sköts överallt. Vi bodde på Hotel Hilton som var sönderskju­tet. Det var hål efter gevärskulo­r överallt.

Därefter blev det Saudiarabi­en. Viggos företag ingick i ett jätteproje­kt i Pakistan som Saudiarabi­en finansiera­de.

– Det var i stort sett en hel stad

TILL SLUT SA Git ifrån. Hon ville att hennes man skulle vara hemma och Viggo var själv trött på affärslive­t utomlands. 2000 köpte de gården som de genom åren har rustat upp, moderniser­at och byggt ut till en riktig konferensa­nläggning.

– Jag tänkte att det skulle vara tryggt och gott att bo i lugna Falkenberg. Tillsamman­s byggde vi upp verksamhet­en, Git, jag och vår dotter Anna.

5 oktober 2016 hittades Anna liggandes död på gården.

– Det har inte blivit som vi tänkt, allt har blivit meningslös­t.

Viggo Lyng på Gits Gård har klarat sig helskinnad genom många riskfyllda uppdrag runt om i världen. Han kan se tillbaka på ett spännande liv. Men sorgen över dotterns död går som ett mörkt stråk.

VIGGO OCH GIT är övertygade om att hon blev mördad medan poliserna menar att det var en olyckshänd­else. Git och Viggo för en kamp för att det ska göras en ny bättre utredning.

– Vi har fått ett stort stöd av många och polisen har blivit hårt kritiserad. Vi vill att sanningen kommer fram till slut.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KÄNNER STÖD. Viggo Lyng som hunnit uppleva mycket i livet tycker att han och hustrun Git har fått ett stort stöd.
Bild: OLA FOLKESSON KÄNNER STÖD. Viggo Lyng som hunnit uppleva mycket i livet tycker att han och hustrun Git har fått ett stort stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden