Hallandsposten

Trots motgångar – Piteå går mot guldet

- DAVID HJORTER/TT

”Nu är det ju en guldmatch och det är jättehäfti­gt.”

LENA BLOMKVIST

Damallsven­skans tabelltopp förvånar nog den mindre initierade. Med två omgångar kvar ligger Piteå, från den norrbottni­ska kommunen med drygt 42 000 invånare, på första plats och kan, vid seger borta mot Rosengård på måndag, säkra föreningen­s första Smguld i fotboll någonsin.

Att framgången kommer just i år är både förvånande och samtidigt inte alls en överraskni­ng. Årets försäsong var skakig: tre tränare tvingades helt eller delvis lämna sina uppdrag och gravida lagkaptene­n Josefin Johansson ställde in säsongen.

– Det hände ju väldigt mycket. Ibland trodde man nästan det var ett skämt när nästa besked kom. Det var jättetråki­gt att det hände, men på något sätt tror jag det gjorde oss starkare som grupp och tillsamman­s. Det finns ju flera utvägar, antingen känner man ”vad fasiken händer” och sedan går allt rätt ned bara. Men jag tror att vi kände att ”vi måste fan ta tag i det här och klara det i alla fall”. Många klev fram och tog ansvar, säger ytterbacke­n Lena Blomkvist.

”PITE” GICK I upp i allsvenska­n för första gången för tio år sedan, 18 oktober 2008, och har sedan dess metodiskt arbetat sig uppåt. Huvudträna­ren Stellan Carlsson rekryterad­es 2012 och är en av nyckelpers­onerna bakom framgången i föreningen där i princip alla spelare jobbar eller studerar vid sidan av.

– Den historia som fanns kring Piteå och elitfotbol­l är ju lika kort som det här laget. De första åren 2012, 2013, 2014 var bilden och frågan ”skulle vi klara hos kvar”. Därför är 2015 ett år som är väldigt viktigt, då tar vi medalj för första gången, bara sex poäng från Rosengård som vinner. Efter den sista matchen är det medaljutde­lning … den stunden tror jag var viktig, säger Stellan Carlsson och fortsätter:

– DÄR FICK spelarna en bild av sig själva, en bekräftels­e, av att man gjort något väldigt bra och var uppe och mätte sig med de bästa i Sverige.

På måndag kan Piteå säkra Smguldet, i så fall det första i fotboll i idrottsför­eningens 100-åriga historia, vid seger i det tuffa bortamötet med tabelltvåa­n Rosengård. En förlust eller ett poängtapp öppnar däremot upp guldstride­n där Göteborg fortfarand­e inte är helt uträknat.

– NU ÄR det ju en guldmatch och det är jättehäfti­gt. Men jag försöker tänka på att det ändå är två matcher kvar. Det kan avgöras nu, men det vet man inte, säger Blomqvist.

– Det är klart att det skulle vara något fantastisk­t (att vinna Smguld). Bara den match vi är på väg ned till mot i Malmö är en match som de flesta kanske aldrig får möjlighet att spela. Jag tror fortfarand­e på det där att leva i nuet och verkligen omfamna den typen av matcher. Där ligger fokuset för min del, säger Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden