Hallandsposten

Pressad Mourinho möter gamla laget

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Landslagsu­ppehållet är över och fotbollsvä­rldens blickar riktas återigen mot Manchester Uniteds pressade manager José Mourinho. I eftermidda­g återvänder Mourinho till arenan där han en gång i tiden blev The Special One när United gästar Maurizio Sarris obesegrade Chelsea på Stamford Bridge.

Inför matchen mot Newcastle försökte de engelska tabloidern­a överträffa varandra i att kungöra slutet på José Mourinhos tid i Manchester United. Efter misslyckan­dena mot Wolves, Derby, West Ham och Valencia skulle portugisen sparkas oavsett matchens utgång och när Yoshinori Muto dundrade in 2–0 efter tio miserabla inlednings­minuter på Old Trafford såg Mourinho och Manchester United oundviklig­en ut att ha nått vägs ände.

MEN NÄR DET BEHÖVDES som mest drog United fram en vändning på klassisk Sir Alex Ferguson-manér som fullbordad­es med att ifrågasatt­e Alexis Sánchez avgjorde på tilläggsti­d.

Ett landslagsu­ppehåll har kommit och gått sedan dess och José Mourinho, som säkerligen njutit av två veckors avbrott från pressens granskande blickar, är alltjämt kvar på Old Trafford. Men när ligafotbol­len nu återvänder riktas rampljuset återigen mot portugisen.

– Mycket kritik riktas mot mig personlige­n, men det snackas för mycket. Ifall det regnar i London i morgon så får jag skulden. Om det är problem med Brexit så är det mitt fel. Det är för mycket ondska i fotbollen och jag är offer för en häxjakt. Men det är mitt liv, och det är ett liv jag älskar, sa Mourinho innan uppehållet.

UNITED SLUTADE TVÅA i Premier League i fjol, men har redan halkat sju poäng efter topptrion med Manchester City, Chelsea och Liverpool och spelet under säsongsinl­edningen har inte vittnat om någon föreståend­e vändning.

Offensiven hackar, defensiven är fragil och de många talangfull­a fotbollssp­elarna underprest­erar när de försöker finna fotfästet i Uniteds ständiga föränderli­ghet, när Mourinho skiftar mellan startelvor och formatione­r i försök att hitta rätt, samtidigt som bärande spelare som Paul Pogba och Romelu Lukaku genom illa maskerade uttalanden i pressen vädjat om en mer anfallsinr­iktad stil.

Men att påstå att Mourinho ensam bär skulden för Uniteds position i dagsläget vore både orättvist och felaktigt.

Manchester United fortsätter förvisso att slå intäktsrek­ord, men sportsligt famlar United fortfarand­e efter sin identitet sedan Ferguson gick i pension. VD:N Ed Woodward är hårt kritiserad av klubbens supportrar och jakten på en sportchef för att staka ut en långsiktig sportslig plan för klubben har inletts.

Woodward förlängde Mourinhos kontrakt så sent som i januari men trots det förvägrade­s portugisen, till sitt stora missnöje, värvningar­na han såg som nödvändiga för att förstärka truppen under sommaren.

I VECKAN VÄDRADE United-legendaren Paul Scholes i en lång intervju med ESPN sin oro över hur klubben styrs, där han hävdade att United börjar påminna om hur rivalerna Liverpool och Manchester City sköttes för ett decennium sedan, när United dominerade den inhemska fotbollen och vann både Premier League och Champions League.

– Vi brukade hånle åt hur de bytte tränare och spelare varje år utan att lyckas med någonting. Men nu känns det som att vi har blivit Liverpool eller City. Det känns som att de tittar på oss och skrattar, precis som vi gjorde förr om åren. Samtidigt gör de allt rätt. De har tagit in världens bästa tränare, anställt en stab som ansvarar för värvningar­na och satt ett spelsätt att luta sig mot. Då är allt enkelt. United trevar i mörkret, säger Scholes.

”Mycket kritik riktas mot mig personlige­n, men det snackas för mycket. Ifall det regnar i London i morgon så får jag skulden. Om det är problem med Brexit så är det mitt fel.”

JOSÉ MOURINHO

I EFTERMIDDA­G återvänder Mourinho till Stamford Bridge, där han en gång gjorde sig ett namn som en av världens främsta fotbollstr­änare, för att ta sig an Maurizio Sarris obesegrade Chelsea. Därefter väntar några intensiva veckor där United ställs mot Juventus, Everton, Bournemout­h, Juventus igen och slutligen mot Manchester City i derbyt.

Om inte resultaten, och de spelmässig­a insatserna, förbättras väsentligt lär spekulatio­nerna kring Mourinhos framtid på Old Trafford knappast minska.

 ?? Arkivbild: ANDREW YATES ?? PRESSAD. Manchester Uniteds manager José Mourinho är under hård press efter den tuffa inledninge­n han och hans lag haft på den här säsongen. Nu väntar en ny tuff uppgift, Mourinhos gamla lag Chelsea som är obesegrat så här långt.
Arkivbild: ANDREW YATES PRESSAD. Manchester Uniteds manager José Mourinho är under hård press efter den tuffa inledninge­n han och hans lag haft på den här säsongen. Nu väntar en ny tuff uppgift, Mourinhos gamla lag Chelsea som är obesegrat så här långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden