Hallandsposten

Os-generalen: ”Vi hör positiva signaler nu”

- INGELA AHLBERG/TT

Stockholms stad öppnar nu dörren på glänt för ett OS i staden 2026. – Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckn­a en ansökan eller stå för några garantier, säger idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) till Aftonblade­t. Kampanjgen­eralen Rickard Brisius är försiktigt positiv.

När den nya majoritete­n i Stockholms stad tillträdde stängde man dörren helt till en Os-ansökan om vinter-os 2026.

Dörröppnin­gen kommer sedan Ernlund tagit del av uppgifter som är nya för henne. De handlar om att Os-arrangören inte har några andra krav på Stockholm än att hyra ut arenor och andra platser som Kungsträdg­ården.

– Vi måste träffa SOK och ta del av de här nya uppgiftern­a. Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckn­a en ansökan eller stå för några garantier.

KAMPANJGEN­ERALEN för Os-ansökan, Richard Brisius, vill inte kommentera att Stockholms stad nu lämnar en öppning för att vända ett nej till ett ja.

– Vi jobbar framåt med att få med oss så många som möjligt och vi hör de positiva signalerna. Men vii har respekt för att allt tar sin tid. Så när politiker, som precis kommit in i sina nya roller, har tid att prata med oss tar vi den möjlighete­n, säger Brisius till.

Ernlund sade tidigare i veckan att skälet till varför Stockholm säger nej till OS är att politikern­a inte har något underlag, berett av sina egna tjänstemän, att ta ställning till och att man inte hinner få fram det innan Os-ansökan ska vara inlämnad i januari.

Brådskar det inte att prata med Stockholms stad?

– Vi jobbar på och har bra kontroll på tidslinjen. Än så länge har vi tid, säger Brisius.

Är det något mer än att hyra ut arenor som Stockholms stad behöver ta ställning till?

– För att vi ska lyckas att skapa ett helt nytt och hållbart sätt att arrangera vinter-os behöver vi ha med oss de personer som förstår och kanske brinner allra mest för samhällsfö­rbättring, och det är våra politiker, säger han.

ENLIGT SVERIGES OLYMPISKA kommitté (SOK) ska ett OS i Stockholm inte kosta skattebeta­larna i Stockholm en enda krona.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? ANSVARIG POLITIKER. Stockholms stads idrottsbor­garråd Karin Ernlund (C).
Bild: TT/ARKIV ANSVARIG POLITIKER. Stockholms stads idrottsbor­garråd Karin Ernlund (C).
 ??  ?? SER FRAMÅT. Os-generealen Richard Brisius ser positiva signaler, men menar att allt får ta sin tid.
SER FRAMÅT. Os-generealen Richard Brisius ser positiva signaler, men menar att allt får ta sin tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden