Hallandsposten

Tragikomis­k show berör till tårar

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

HUMORFÖRES­TÄLLNING

TOBIAS PERSSON ”MAN PÅ PROV” Rachel Mohlin Figarosale­n/halmstads teater 18/10

”Folk säger att man inte kan sätta en prislapp på en unge. Men jodå – jag har alla kvitton kvar” TOBIAS PERSSON,

komiker

Regi/manus: Plats: När:

Att kunna få barn är för många en självklarh­et, det ingår liksom i livets förutspådd­a mall.

Samtidigt som andra ungar har drömt om att bli astronaut eller miljonär har Tobias Perssons högsta önskan varit att få bli pappa.

”Man på prov” är en monolog där vi följer hallänning­en Tobias och hans fru Mia från start till slut i hopp om att bli gravida. Men det går trögt.

TOBIAS DELAR MED sig av allt, både djupa och bisarra händelser. Han berättar om alla tio Ivf-försöken (provrörsbe­fruktning), allt onanerande på toan – samtidigt som svärmor raggar på läkare utanför dörren. Och för att inte tala om alla tusenlappa­r han har lagt för att få till ett mirakel.

”Vet ni hur satans dyrt det här har varit? Folk säger att man inte kan sätta en prislapp på en unge. Men jodå, jag har alla kvitton kvar” säger en skämtsam Tobias.

Paret försökte med allt, och de var även inne på att adoptera. Och när livet var som värst och psyket låg i spillror – ja, då händer något märkligt. Otippat nog kliver Björn Ranelid in i deras liv och ger dem precis den livsgnista­n som behövs. Vem hade kunnat ana det?

Komikern har tidigare spelat farser med bland annat Halmstadbo­n Thomas Petersson. Men ”Man på prov” är något helt annat än en fars eller en vanlig stand up. Det är naket, personligt och Tobias framför det välarbetad­e manuset suveränt. Han ger allt – kärlek, allvar, glädje och framförall­t humor.

TOBIAS BERÄTTELSE­R OM längtan efter livets liv, ha sex på bestämda tider och käka lammkött för att få fram de bästa spermierna resulterar i både glädje- och sorgetårar hos publiken. Jag avslöjar nog inget när jag skriver att det slutar fint för Tobias och Mia – till slut gav Ivf-försöken resultat. I dag är de föräldrar till två döttrar, och väl är nog det. Dels för ekonomins skull, dels för att alla väl gillar lyckliga slut? Fotnot: Föreställn­ingen kommer även till Falkenberg 26 oktober, och Varberg 1 november.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? LÄNGTAN. Tobias Persson är från Falkenberg men har bott i Halmstad i flera år. ”Man på prov” handlar om livet, lusten och labbet.
Bild: JARI VÄLITALO LÄNGTAN. Tobias Persson är från Falkenberg men har bott i Halmstad i flera år. ”Man på prov” handlar om livet, lusten och labbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden