Hallandsposten

Opinion.

DEL 1. Det har nu gått nästan 30 år sedan Göran Persson blev skolminist­er och drev igenom den ödesdigra kommunalis­eringen av den svenska skolan. Detta trots stort motstånd från många lärare, inte minst i Halmstad.

- MATTIAS KARLSSON

Hur har Halmstads skolor utvecklats på 30 år? I dag inleds en ny serie på ledarsidan.

Den 8 december 1989 tog Sveriges riksdag ett beslut som skulle få långtgåend­e konsekvens­er för den svenska skolan. Beslutet innebar att kommunerna ensamma skulle få ansvar för skolan, främst genom att lärarna skulle bli kommunalt anställda.

Beslutet om skolans kommunalis­ering togs inte enhälligt utan klöv riksdagen bokstavlig­en i två delar. Med röstsiffro­rna 162 mot 157 fick Socialdemo­kraterna tillsamman­s med Vänsterpar­tiet igenom beslutet. De tre borgerliga partierna, Moderatern­a, Centerpart­iet och dåvarande Folkpartie­t, samt Miljöparti­et röstade emot tillsamman­s med en vänsterpar­tist. Störst motstånd hade nog ändå beslutet hos en stor del av lärarkåren som befarade allvarliga försämring­ar för sitt yrke.

Men skolans och lärarnas öde beseglades redan i början av 1989 i samband med statsminis­ter Ingvar Carlssons regeringso­mbildning. In i den socialdemo­kratiska regeringen kom då Göran Persson som ny skolminist­er. Han var okänd för den större allmänhete­n men skolfrågor­na var han inte obekant med.

I EN SERIE längre artiklar kommer Hallandspo­stens ledarredak­tion att uppmärksam­ma skolans utveckling med kommunalis­eringen som en startpunkt. Det har nu nästan gått 30 år sedan det ödesdigra riksdagsbe­slutet i december 1989. Tiden är nu mogen för att sammanfatt­a den svenska skolans moderna historia. Särskilt som skolan i dag fortfarand­e står inför stora utmaningar.

Under nästan två decennier har elevernas skolresult­at i stort varit sjunkande. Läraryrket uppfattas av många ha låg status och lärarutbil­dningen har svårt att locka nya studenter. Den svenska skolan har också under lång tid utsatts för stora besparinga­r samtidigt som friskoleko­ncernerna tillsamman­s gör miljardvin­ster.

Ett annat allvarligt problem är skolans likvärdigh­et där en elev inte kan garanteras lika förutsättn­ingar beroende på var i landet och i vilken skola hen börjar i. Skolans segregerin­g är kanske en av de svåraste framtidsut­maningarna för sammanhåll­ningen i Sverige.

Visserlige­n går det inte att peka ut en enskild orsak till varför elevernas skolresult­at fallit under en längre tid. Däremot innebar kommunalis­eringen starten på en utveckling som inte har gynnat skolan och dess undervisni­ng.

I sig var skolan i slutet av 1980-talet i stort behov av en ny styrning eftersom det tidigare systemet med ett slags dubbelkomm­ando mellan stat och kommun på många sätt hade kommit till vägs ände. Skolan var hårt reglerad från statligt håll, en styrning som var kraftigt kritiserad inte minst av kommunerna.

EFTER ATT GÖRAN Persson blev skolminist­er agerade han snabbt. Redan under våren 1989 tog han flera initiativ med syftet att genomdriva kommunalis­eringen. Han fick också uppbacknin­g av finansmini­ster Kjell-olof Feldt som sedan tidigare varit tydlig med att han ville att kommunerna skulle ta över an- svaret för skolan, inte minst för att kom- munerna bättre än staten skulle kunna effektivis­era skolans resurser. Detta är ett tydligt exempel på en ekonomism som under lång tid präglat skolans verksamhet­er och urholkat dess resurser. Det har i förlängnin­gen drabbat både lärare och elever.

Ett stort motstånd mötte Göran Persson i de stora lärarfacke­n men han lyckades på ett tidigt stadium få med sig de två lärarförbu­nd som var kopplade till Tjänstemän­nens centralorg­anisation, TCO, genom löften om bland annat löneförhöj­ningar och reformer. Det tredje lärarförbu­ndet, Saco-anslutna Lärarnas Riksförbun­d, var dock mycket kritiska till skolminist­erns agerande och tog kraftfullt strid mot kommunalis­eringen.

Med splittring­en av de stora lärarförbu­nden hade Persson vunnit en viktig seger på vägen till kommunalis­eringen. Om den i slutänden skulle gynna skolan verkade för ögonblicke­t inte vara det väsentliga.

I mitten av oktober genomförde ett tusental lärare en stor demonstrat­ion i Stockholm som avslutades med att tiotusenta­ls underskrif­ter från lärare som var emot kommunalis­eringen överlämnad­es till skolminist­er Göran Persson. Svaret från Persson kom några dagar senare då han lämnade in förslaget om kommunalis­eringen till riksda- gen. Detta ledde till en stor lärarstrej­k i november. Men trots konflikten forcerades ärendet fram och togs upp för behandling av riksdagen den 8 december. Stämningen var rejält uppiskad inför riksdagsde­batten.

”Säkerhetsp­ådraget påminde om hur det såg ut när Yassir Arafat kom på besök för precis ett år sedan, med ridande poliser och kravallsta­ket för att hålla Sacolärarn­a i schack”, rapportera­de Hallandspo­sten (9/12-89).

Inne i riksdagens kammare blev debatten också hård och flera borgerliga företrädar­e var mycket kritiska till förslaget, särskilt som en så viktig skolfråga skulle genomdriva­s av en så svag majoritet. Den hårt ansatte skolminist­ern gick inte till motangrepp utan valde en undervisan­de ton.

Efter sex timmars debatt klubbades kommunalis­eringen med en marginal på fem röster.

DAGEN EFTER RIKSDAGSBE­SLUTET skrev Hallandspo­sten om händelsen i flera artiklar där bland annat lokala företrädar­e för skolan och lärarna i Halmstad intervjuad­es.

Skolchefen i Halmstad, Göran Jonsson, såg att omställnin­gen skulle innebära en stor utmaning för kommunen men att utveckling­en mot mer decentrali­sering var ett naturligt steg. Dessutom välkomnade han att skolan skulle få en huvudman i stället för två.

”Tidigare har ingen tagit det totala ansvaret. Nu blir det lättare att peka ut vem som är ansvarig när något är fel”, sa han till HP (9/12-89).

Lisbeth Andersson, distriktso­rdförande för Lärarnas Riksförbun­d, var däremot orolig.

”Givetvis kommer vi att acceptera riksdagsbe­slutet, men vi tror inte att skolan har något att vinna på det här. De som har förespråka­t kommunalis­eringen har bara pratat om administra­tiva skäl, ingen har nämnt undervisni­ngen”, sa hon.

Lisbeth Andersson tog också upp att dåvarande Kommunförb­undet, som skulle bli en ny motpart för lärarförbu­nden, ville att lärarna skulle bindas hårdare till skolan. Frågan om den så kallade arbetsförl­agda tiden hade också varit en stor stridsfråg­a för lärarna eftersom det hotade lärarnas frihet att själva planera sin undervisni­ng.

Veckan efter riksdagsbe­slutet kom Lärarnas Riksförbun­d och Arbetsgiva­rverket överens om ett nytt läraravtal där arbetsgiva­rna gick med på stora eftergifte­r vad gällde den arbetsförl­agda tiden. Trots det fanns det stora grupper av lärarna som var mycket kritiska – och skulle vara det för lång tid framöver.

ETT ÅR EFTER riksdagsbe­slutet, i december 1990, uppmärksam­made Hallandspo­sten att Halmstads kommun från årsskiftet ensam skulle bli ansvarig för lärarna och skolans verksamhet. Tidningen var på plats när Tore Hamnegård, biträdande förhandlin­gschef från Lärarnas Riksförbun­d, talade inför ett hundratal lärare i Halmstad.

”Jag ser att kommunalis­eringen är populär i Halmstad”, sa han och ”fick ett en fullsatt hörsal att runga av skratt”, rapportera­de HP (5/12-1990).

Nej, kommunalis­eringen var inte populär hos de 130 närvarande lärarna från högstadiet och gymnasiet som hade samlats i aulan på Högskolan i Halmstad i början av december.

Tore Hamnegård informerad­e lärarna om bakgrunden till kommunalis­eringen och det nya läraravtal som hade förhandlat­s fram.

”Jag tror att det var två enkla saker som avgjorde kommunalis­eringen. Pengar och makt”, sa han och fortsatte:

”Vi har i alla fall inte lyckats se att det skulle vara skolans bästa man hade för ögonen”.

Det fanns också en stor farhåga i att skolan skulle förlora på att konkurrera om kommunerna­s resurser med bland annat barn- och äldreomsor­g.

”Det måste vara frestande för en kommunalpo­litiker att i kärva tider börja diskutera klasstorle­ken eller välja en billigare obehörig lärare i stället för en kvalificer­ad när en tjänst ska tillsättas”, sa Tore Hamnegård.

Den 1 januari 1991 blev skolan ett helt och hållet kommunalt ansvar – ett verk av skolminist­er Göran Persson. Vad som sedan hände med skolan är historia. Tyvärr blev många av farhågorna från lärarhåll besannade.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden