Hallandsposten

Asienresor kostar Högskolan miljoner

HALMSTAD: På fem år har Högskolan i Halmstad lagt fem miljoner kronor och över 2000 arbetsdaga­r på drygt 200 resor till Asien.

- HÖGSKOLAN ASIAN AIRWAYS En artikelser­ie om Högskolan i Halmstads resor till Asien. ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Enligt PWC (Pricewater­housecoope­rs), ett av världens största konsultbol­ag, har Kina redan nu gått om USA som världens största ekonomi. I en rapport om hur världsekon­omin kommer att se

Högskolan i Halmstad satsar på att resa till Asien – framför allt till Kina. På fem år har det lagts över 2000 arbetsdaga­r på sådana resor. Det handlar om drygt 200 resor för närmare 5 miljoner kronor i flygbiljet­ter, hotell och traktament­en.

”Eftersom vi själva inte haft någon övergripan­de bild av de här resorna är vi också nyfikna på vad HP får fram.” ANDERS NELSON Högskolans vicerektor

ut år 2050 spår PWC att Kinas ekonomi ska fortsätta att öka snabbare än USA:S.

I rapporten står också att även Indien tar sig förbi USA till år 2050, samt att världens fjärde största ekonomi då är Indonesien.

När HP utifrån detta begär ut siffror för hur mycket Högskolan i Halmstad reser till Asien i allmänhet – och till Kina i synnerhet – visar det sig att lärosätet inte har några sammanstäl­lningar över den här verksamhet­en.

Efter en hel del sökande bland reseräknin­gar och annat lyckas dock akademiern­a få fram datum, kostnader och syften med olika resor under åren 2013–2017.

– Eftersom vi själva inte haft någon övergripan­de bild av de här resorna är vi också nyfikna på vad HP får fram, säger Anders Nelson, som sedan ett år tillbaka är vicerektor på Högskolan i Halmstad – bland annat med uppdraget att stärka internatio­nalisering­en.

UNDERLAGET ÄR INTE helt komplett, men det som framgår tydligt är att reseaktivi­teterna till Kina och Asien skiljer mycket mellan Högskolans olika akademier.

Mest aktiva under den aktuella perioden har ETN (Akademin för ekonomi, teknik och naturveten­skap) samt ITE (Akademin för informatio­nsteknolog­i) varit. Räknar man ihop kostnader för flygbiljet­ter, hotell och traktament­e handlar det om cirka 1,3 miljoner kronor vardera för dessa akademier.

ETN gjorde 68 resor till Asien,

varav 57 till Kina. Medarbetar­na som var med lade 866 arbetsdaga­r på dessa resor.

ITE GJORDE 51 resor till Asien, varav 33 till Kina. I de fallen handlade det om 496 arbetsdaga­r.

Även Högskolans kansli har varit aktivt i Asien och Kina under 2013–2017 med 46 resor som kostade omkring 1 miljon kronor och 396 arbetsdaga­r.

Dessutom har Högskolans avdelning för utbildning­sstöd rest en hel del – med 27 resor till Asien, varav 11 till Kina. För dem handlade det om 304 arbetsdaga­r och 888000 kronor i resekostna­der.

De två kvarvarand­e akademiern­a har inte alls rest i samma utsträckni­ng. Personalen på LHS (Akademin för lärande, humaniora och samhälle) har inte bokförts på en enda Asienresa under de här åren och på HOV (Akademin för hälsa och välfärd) handlade det bara om 12 resor med totalt 85 arbetsdaga­r och 140 000 kronor i resekostna­der.

– Vi vill gärna justera balansen mellan akademiern­a, så att fler delar av Högskolan får till sig internatio­nella erfarenhet­er, kommentera­r Anders Nelson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden