Hallandsposten

Snart stängs vattnet

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Först försvann fjärrvärme­n. Nu är vattnet hotat. Familjen Rosenberg Bodmar kan tvingas lämna sin bostad.

Familjen Rosenberg Bodmar fick värmen avstängd eftersom hyresvärde­n inte betalt räkningarn­a. Av samma anledning stängs deras vatten inom kort. Då anses lägenheten inte längre uppfylla standardkr­aven för en bostad och familjen kan tvingas flytta.

–Vi är hänvisade till släkt och vänner. Som tur är har vi det i närheten. Men om vi inte hade haft det sade kommunen att de kunde erbjuda våra två små barn tak över huvudet, men inte oss vuxna. Det var de ganska tydliga med, säger Nicole Rosenberg Bodmar. Kan man splittra på en familj på detta vis?

– Det låter hemskt i mitt hjärta, men det är inget som vi på Hyresgästf­öreningen kan göra något åt. Vi har inga bostäder. Det ligger på kommunens bord, säger Lillemor Nordhöj, juridikche­f på Hyresgästf­öreningen i södra Halland och norra Skåne.

HALLANDSPO­STEN SKREV nyligen om tvåbarnsfa­miljen efter att de hade fått värmen avstängd. Den privata hyresvärde­n hade åsidosatt det omfattande behovet av renovering och låtit bli att betala fjärrvärme­avgifterna.

Nu visar det sig att han även struntat i att betala vattenräkn­ingarna.

– VI HAR fått veta att vattnet kommer att stängas av. Detta oroar vi oss mest för nu. Det är bara en tidsfråga när det blir. Då kan kommunen anse att bostaden inte lever upp till de krav en bostad ska uppfylla, vilket kan göra att de river kontraktet, berättar Nicole.

– Ja, det stämmer att de kan döma ut bostaden om den inte uppfyller lägsta godtagbara standard och då faller hyresavtal­et per automatik. Däremot vet jag inte hur fort det går, säger Lillemor Nordhöj.

Annelie Marklund, chef för kommunens hälsoskydd­savdelning, bekräftar att kommunen kan begära tvångsförv­altning.

– Vi på miljöförva­ltningen kan inte riva ett hyreskontr­akt, men vi kan skriva ett föreläggan­de till hyresvärde­n eller utfärda förbud mot att hyra ut bostaden, säger Marklund.

Hyresgästf­öreningen driver ett ärende om tvångsförv­altning, det vill säga att en annan aktör går in och sköter fastighete­n och hyresvärde­n står enbart som fastighets­ägare på pappret.

– Varken vi eller hyresnämnd­en har ännu hittat någon som är intressera­d av att ta över, som Hfab eller en privat hyresvärd. Det är inget tacksamt uppdrag, utan bygger på frivilligh­et, säger Lillemor Nordhöj.

Problemet är att man bara får in hyresintäk­ter för de sex hyresrätte­rna och det ska täcka allt från renovering­sbehov till löpande utgifter som vatten och uppvärmnin­g.

– Tvångsförv­altning är egentligen bara konstgjord andning. Det gör inte att familjen får en bättre bostad, säger Lillemor Nordhöj.

I måndags var det en förhandlin­g i hyresnämnd­en, där den privata hyresvärde­n medverkade via telefon. Hans förklaring är fortfarand­e att han inte kan betala fakturorna. Vad händer nu?

–Nu sonderar vi terrängen ett varv till och ser om någon kan ta sig an fastighete­rna. Annars kommer vi att avskriva ärendet, då har vi inga fler tvångsmede­l att ta till, menar Lillemor Nordhöj.

Men det kan finnas en annan lösning än tvångsförv­altning.

– Fastighets­ägaren säger att han är på väg att sälja den ena av sina två fastighete­r. Då får han in intäkter och kan betala av skulder.

Familjen har löst uppvärmnin­gen provisoris­kt med elelement, men utan rinnande vatten går det inte att bo kvar.

– Det är jättetufft. Förhoppnin­gsvis har vi en annan bostad på gång, men vi är också jättetacks­amma för alla tips om bostäder vi kan få, säger Nicole.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TUFF SITUATION. Utan värme och rinnande vatten blir det svårt att bo kvar i den nuvarande lägenheten. ”Det är jättetufft”, säger Nicole Rosenberg Bodmar.
Bild: ROGER LARSSON TUFF SITUATION. Utan värme och rinnande vatten blir det svårt att bo kvar i den nuvarande lägenheten. ”Det är jättetufft”, säger Nicole Rosenberg Bodmar.
 ??  ?? VILL FLYTTA. Familjen Rosenberg Bodmar hoppas kunna hitta en annan bostad snart.
VILL FLYTTA. Familjen Rosenberg Bodmar hoppas kunna hitta en annan bostad snart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden