Hallandsposten

Åtalad nekar till stölder i skolan

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

I morgon hålls rättegånge­n mot den skolanstäl­lde som misstänks ha stulit pengar från skolans kiosk. Mannen står åtalad för totalt 34 stölder. Under rättegånge­n kommer hans för detta kolleger att vittna mot honom.

– Det känns fruktansvä­rt, säger mannen själv i ett av polisförhö­ren. Han medger att han tog pengar ur kassan på ren rutin och att detta var oaktsamt, men förnekar att det rör sig om stölder.

ÅKLAGAREN SKRIVER DOCK i åtalet att mannen begick gärningarn­a med uppsåt att stjäla.

De misstänkta stölderna ägde rum mellan våren 2016 och våren 2017 på en skola i Hylte kommun. Den skolanstäl­lde ”lånade” kontanter från handkassan i skolans kiosk och lämnade post it-lappar efter sig med sin signatur. Men han betalade aldrig tillbaka.

Totalt blev det 34 handskrivn­a lappar och de försvunna kontantern­a uppgick till nästan 6 000 kronor.

Till tisdagens rättegång, som äger rum i Halmstads tingsrätt, är flera vittnen kallade. Bland annat en lärare på skolan och personer som har haft hand om kiosken.

– De som har hand om kiosken har känt sig utpekade. Men de har inget med detta att göra, påpekar personen som gjorde polisanmäl­an.

MANNEN SOM MISSTÄNKS ha stulit ur kassan hade en helt annan befattning på skolan.

– Några kolleger tyckte att jag gick för långt som anmälde honom, men jag kunde inte se honom göra detta. Det var ju en skandal. Om man arbetar på en skola ska man vara ett föredöme för eleverna.

Personen är förvånad över att Hylte kommun inte agerade mer bestämt mot mannen och tycker att ledningen ingrep för sent.

En rad vittnen, främst personal på skolan, har uttalat sig om pengasvinn­et ur handkassan.

”Han blev jävligt förbannad på mig när jag bad honom om kvitto”, säger en anställd i ett förhör.

I FÖRUNDERSÖ­KNINGEN TAS även flera misstänkta stölder av möbler och maskiner från skolans källare upp.

”Vi kunde konstatera att där saknas en svarv, det saknades ett pingisbord och skolplansc­her”, uppger en person i skollednin­gen.

Men mannen åtalas inte för de försvunna möblerna.

– Jag är besviken på att detta inte tas med bland åtalspunkt­erna och att kommunen accepterad­e att möblerna försvann, säger anmälaren.

Huvudförha­ndlingen i Halmstads tingsrätt beräknas ta tre timmar.

”Det var ju en skandal. Om man arbetar på en skola ska man vara ett föredöme för eleverna.” ETT AV VITTNENA

 ?? Bild: POLISEN ?? 34 LAPPAR. Den skolanstäl­lde ”lånade” kontanter från handkassan i skolans kiosk och lämnade signerade post it-lappar efter sig. Men han betalade aldrig tillbaka.
Bild: POLISEN 34 LAPPAR. Den skolanstäl­lde ”lånade” kontanter från handkassan i skolans kiosk och lämnade signerade post it-lappar efter sig. Men han betalade aldrig tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden