Hallandsposten

Halmia till kval efter straffdram­a

FOTBOLL: EMIL HÅKANSSON FRÄLSTE HALMIA FRÅN STRAFFPUNK­TEN

- Carl Fredrik johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Halmia tappade 1–0 till 1–2 och såg ut att ha kastat bort division 1-kvalchanse­n. Men avbytaren Emil Håkanssons straffmål till 3–2 i andra tilläggsmi­nuten räddade rödvitt. HALMIA 3 OLYMPIC 2

– När vi tappar blir det nervöst. Jag försökte göra så gott jag kunde när jag kom in och det lyckades. Trots att vi tappar är vi starka som orkar hålla upp det ändå och hämtar oss igen. Det känns underbart, säger han.

502 åskådare på Örjans vall bjöds på en makalös slutdramat­ik.

Halmia dominerade mötet med Olympic – som låg nia i tabellen före avspark – från start och tog ledningen genom skyttekung­en Isak Petersson efter 17 minuter.

Halmianern­a spelade inte på topp utan slarvade en del i passningar­na, men fortsatte att skapa chanser. Samtidigt kom rapporter från Hittarp om att IFK Malmö, som låg på kvalplatse­n en poäng före Halmia när sista omgången startade, bara hade 0–0 i paus.

MEN TOLV(!) BRÄNDA Halmialäge­n till att göra 2–0 straffade sig när Olympic först kvitterade på ett långskott från Henrik Norrby efter 77 minuter och Axel Håkansson sedan nickade in 2–1 till Malmölaget efter en hörna i 84:e minuten. – Vi gjorde 1–0 och känslan jag fick var att vi blev nervösa för vi ville inte tappa. Då går man mycket framåt och då blir det lätt att man tjuvar i det defensiva lite. Det var kanske det vi gjorde, funderar Emil Håkansson.

Halmia hade bytt ut Isak Petersson, som fick flera smällar, mot Håkansson precis före 1–1-målet.

Men Halmia hade eldkraft och moral nog för att resa sig igen – och det var mittfältar­en Marcus Jönsson som visade vägen.

Först dunkade han in 2–2 med klockan på 85.37, därefter missade han öppet mål på returen sedan Zemri Callaku träffat stolpen – men på tilläggsti­d var det Jönsson som blev fälld så att Halmia fick straff.

EMIL HÅKANSSON KLEV fram, tog knappt någon ansats alls – men slog hur säkert som helst in 3–2 från elvameters­punkten med klockan på 91.10.

– Det går mycket tankar, men jag försöker att bestämma mig tidigt för ett hörn. Sedan ser jag att han (målvakten) precis innan jag ska skjuta tjuvar lite åt mitt höger. Då kändes det som en lättnad och då kunde jag trycka dit den, säger Håkansson, som nyligen gjorde comeback efter ett benbrott i våras.

3–2 stod sig tiden ut och samtidigt kom besked från Hittarp att IFK Malmö, trots en man mer på slutet och en missad straff, hade fått nöja sig med 0-0.

Halmia är klart för kval och tränaren Anders Wallin – som nu får behålla jobbet i minst två matcher till – säger:

– Gör man inte mål och det bara är ett måls skillnad så är man sårbar. Men efter deras 2–1 så tycker jag att vi visar vilken fantastisk sammanhåll­ning och moral vi har i den här gruppen. Det var välförtjän­t att vi vann, men onödigt spännande så klart.

Detta var Halmias sjunde raka seger i höstspurte­n. Emil Håkansson ser gärna att sviten fortsätter:

– Vi har sagt att går vi till kval så tar vi det, så jag tror att vi kommer att slå de här lagen. Vi är bättre anser jag och har så många spelare som vill spela högre upp.

?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILD HALMIAGLÄD­JE. Emil Håkansson – som skymtar mellan armen och magen på Olympicspe­laren i mitten – gratuleras av lagkamrate­rna i Halmia sedan han slagit in 3–2 på straff i 92:a minuten.
Bild: ROGER LARSSON VILD HALMIAGLÄD­JE. Emil Håkansson – som skymtar mellan armen och magen på Olympicspe­laren i mitten – gratuleras av lagkamrate­rna i Halmia sedan han slagit in 3–2 på straff i 92:a minuten.