Hallandsposten

Meta Bytes blev årets nykomling

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Dataföreta­get Meta Bytes har vuxit snabbt sedan starten 2016. Snart är personalst­yrkan uppe i tio personer. Vid Guldkvälle­n utsågs raketföret­aget till Årets nykomling i Laholm.

Efter en kort tids lösare samarbete bestämde sig kusinerna Henrik Assarsson och Oskar Lundgren för att slå sina påsar ihop.

Det var bara ett par år sedan. Nu går det som tåget för Meta Bytes.

–Åtta personer jobbar här nu, och vi hoppas anställa två till innan årsskiftet. Vi har haft lite svårt att hitta folk, men nu ser det ut att lösa sig, säger Henrik Assarsson.

FÖRETAGET JOBBAR MED ”konsultver­ksamhet, systemutve­ckling och machine learning”. Inte lätt att förstå för vanliga dödliga.

Men om vi i stället för machine learning säger artificiel­l intelligen­s (AI) så klarnar det lite grann. Det handlar om att låta datorerna tänka och att befria kundföreta­gen från manuellt dataarbete.

– Många företag sitter med äldre system där någon sitter och knappar i manuella processer. Det blir mycket fel, kostar mycket och tar mycket tid, säger Oskar Lundgren.

De förklarar att datorer är bra på vissa saker – som att göra tråkigt arbete och se mönster i stora datamängde­r.

– Ett exempel är medicinsk diagnostik där man kan ta hundratals prover och datorn kan behandla tusentals parametrar för att med god säkerhet komma fram till en slutsats, säger Henrik Assarsson.

MEN TROTS FRAMSTEGEN inom AI menar han att det är en bra bit kvar till de mest skrämmande sience fiction-scenariern­a.

Människor är fortsatt mycket bättre på mångsidigh­et.

– Google byggde ett system som kunde känna igen alla katter på bilder. Kanske kan det känna igen hundar också. Men samma system kommer kanske aldrig ta fram ett gott recept på köttfärsså­s, säger Henrik Assarsson.

Även om Oskar Lundgren berättar att han själv skapat en AI som självlärt sig att spela det enkla dataspelet Pong ligger Meta Bytes ännu inte så långt framme i utveckling av egna produkter.

– Vi sysslar med praktiska applikatio­ner av machine learning. Men vi har nyligen startat en avdelning för R&D (produktutv­eckling) för att ta fram egna produkter, säger Henrik Assarsson.

DE SÄGER ATT de blev förvånade att ens bli nominerade till pris på Guldkvälle­n. Att de vann titeln Årets Nykomling var ännu mer överraskan­de.

– Det är en marknadsfö­ring som man inte kan köpa och förstås mycket värt, säger Oskar Lundgren.

– Jag visste inte ens att folk tyckte att det var kul att vi höll på med detta här i Laholm. Men det verkar finnas ett uppriktigt intresse bland företagen, säger Henrik Assarsson.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? HJÄRNOR BAKOM AI. Henrik Assarsson och Oskar Lundgren grundade dataföreta­get Meta Bytes som sedan dess bara har expanderat.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N HJÄRNOR BAKOM AI. Henrik Assarsson och Oskar Lundgren grundade dataföreta­get Meta Bytes som sedan dess bara har expanderat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden