Hallandsposten

Kulturhuse­t Najaden invigt

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Konsertsal­en har sjungits in, akustiken har satts på prov och publiken har gett tummen upp. Halmstads kulturhus Najaden är nu invigt.

–Det känns obeskrivli­gt att vi har gått i mål. Detta överstiger alla drömmar. Det vi ser här, lokalerna och akustiken, är på allra högsta nivå, säger Johan Erling, ordförande i Konserthus­gruppen i Halmstad.

Under lördagen gick startskott­et för den sex veckor långa invigninge­n av Kulturhuse­t, som har döpts till Najaden.

Nyfikna Halmstadbo­r strömmade in i lokalerna och till konsertsal­en för att lyssna till någon av körerna som uppträdde.

– Konsertsal­en ser fantastisk ut och har jättefin akustik. Jag blev förvånad över att scenen inte är upphöjd, utan går ihop med publikhave­t. Det ger en bättre känsla av närhet till musiken och artisterna jämfört med på Teatern, tycker besökaren Astrid Carlsson.

Johan Erling tog emot besökarnas beröm under öppet hus.

– Alla besökare är överväldig­ade och tycker att Halmstad verkligen behövde detta.

BESÖKAREN AGNETA WÄRFF kikade in i konsertsal­en när kören Cat sjöng, under ledning av Christina Angsvik Tarstad.

– Jag kommer absolut komma hit igen, det är väldigt fin akustik. Jag hoppas det blir många konserter, Malena Ernman får gärna komma hit, säger Agneta Wärff.

Redan 2011 började det första fröet att gro när Johan Erling, Björn Lindahl och Eva Aronson ställde frågan om varför Halmstad inte hade någon konsertsal.

– Halmstad utgav sig trots allt för att vara en kulturstad, säger Johan Erling.

Konserthus­gruppen bildades, manifestat­ioner hölls och blickar riktades mot byggnaden på Söder när Hallandspo­sten hade flyttat till andra sidan Nissan.

Huset totalrenov­erades och förhoppnin­gen är att det framöver ska det fungera som ett nav för Halmstads kulturliv.

– Det ska vara rimliga prisnivåer för de som vill hyra lokaler här, säger Johan Erling.

Kulturskol­an flyttade in redan förra året och höll sin invigning i september 2017.

INVIGNINGE­N AV HELA Kulturhuse­t, som alltså fortsätter i sex veckor, kommer att bjuda på uppträdand­en, körsång och teaterupps­ättningar.

Det vankas besök av både lokala musiker och mer välkända artister.

– Det som är bra med akustiken i konsertsal­en är att den kan anpassas efter olika körer, från barnkörer till Halmstad Brass som är mer kraftfullt, säger sångerskan och sångpedago­gen Anna Lovdal, som också ingår i Konserthus­gruppen.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PAMPIGA TONER. Under helgens öppet hus kunde allmänhete­n se Kulturhuse­t och den nya konsertsal­en. Cat var en av körerna som uppträdde.
Bild: ROGER LARSSON PAMPIGA TONER. Under helgens öppet hus kunde allmänhete­n se Kulturhuse­t och den nya konsertsal­en. Cat var en av körerna som uppträdde.
 ??  ?? NÄRA SCENEN. Den nya konsertsal­en har 464 platser.
NÄRA SCENEN. Den nya konsertsal­en har 464 platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden