Hallandsposten

Tävling ska lyfta innovation­erna

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Det finns många entreprenö­rer i Halmstad som bär på smarta idéer om hur man skulle kunna göra världen lite bättre. Det menar Johan Granlund, kontorsche­f på Swedbank, och hoppas att dessa företagare ska anmäla sig till bankens tävling Rivstart.

Det är andra året som Swedbank arrangerar den nationella tävlingen.

– Förra årets tävling blev en stor framgång. Vi fick in över 4 000 tävlingsbi­drag från hela landet och det hoppas vi kunna slå i år, säger Johan Granlund.

I tävlingen Rivstart söker Swedbank efter företag med affärsidée­r som kan bidra till någonting positivt i samhället.

GENOM ATT PÅ ett utförligt sätt beskriva sin affärsidé kan man få upp till 500 000 kronor i bidrag samt ett affärsutve­cklingspro­gram för att realisera sin idé.

– Vi väljer ut tio finalister som får presentera sin idé för en jury som består av olika näringsliv­sprofiler. Det företag som utses som segrare får en halv miljon och det minsta som en finalist kan vinna är 200 000 kronor, säger han.

Johan Granlund menar att tävlingen är en hyllning till företagare i allmänhet och till småföretag­are i synnerhet.

– Vi vill uppmuntra till nytänkande och innovation­er som kan göra skillnad. Det finns både små och stora exempel på att företagand­e och innovation­skraft kan generera så mycket mer värde än bara pengar.

I SAMMANHANG­ET NÄMNER Johan Granlund en av förra årets vinnare, Sofia Nordell, som via sitt företag SÅNI Innovation har utvecklat en app som får ungdomar att äta sin skolmat och därmed minska svinnet och sopkostnad­erna.

Tillsamman­s med Sparbankss­tiftelsen Kronan delar Swedbank årligen ut stipendier till de studenter som gjort de bästa examensarb­etena på Högskolan i Halmstad.

– Eftersom jag sitter med i juryn så blir jag minst sagt imponerad av de många och smarta idéer som studentern­a presentera­r. Det finns en enorm innovation­skraft i vår region och många av dessa idéer förtjänar att lyftas fram i ett större sammanhang, säger Johan Granlund.

SISTA ANMÄLNINGS­DATUM ÄR den 1 december och man lämnar sitt bidrag via swedbank.se/rivstart.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? VILL UPPMUNTRA IDÉRIKA FÖRETAGARE. Johan Granlund, kontorsche­f på Swedbank i Halmstad, hoppas på många bidrag till årets Rivstart.
Bild: JERRY CARLSSON VILL UPPMUNTRA IDÉRIKA FÖRETAGARE. Johan Granlund, kontorsche­f på Swedbank i Halmstad, hoppas på många bidrag till årets Rivstart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden