Hallandsposten

Modell ger ringar på vattnet

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Affärsmode­llen Carve Outs syfte är att matcha idéskapare och entreprenö­rer. – Målet är att skapa tre-fem stabila tillväxtfö­retag om året, säger Anders Rosengren, affärsutve­cklare på företagsin­kubatorn High Five.

Modellen är hämtad från USA. – Vi började använda oss av den för fyra år sedan men det är först nu som den har fått genomslags­kraft, säger Anders Rosengren.

Carve Out vänder sig till befintliga företagare som kommer på en affärsidé som hamnar utanför det egna bolagets kärnverksa­mhet.

Idégivaren matchas ihop med en lämplig extern entreprenö­r.

SEDAN GENOMFÖR entreprenö­ren en förstudie tillsamman­s med expertis på High Five.

– Vi har relativt många matchninga­r och förstudier men det är bara ett fåtal av dessa som mynnar ut i faktiska bolag. Det beror främst på att vi är oerhört kritiska under

Anders Rosengren menar att det finns många företagare som bär på affärsidée­r som hamnar utanför det egna bolagets kärnverksa­mhet.

förstudien eftersom vår ambition är att skapa stabila företag som klarar sig på sikt. Med andra ord jobbar vi efter devisen kvalitet före kvantitet, säger han.

De idéskapare som klarar sig genom förstudief­asen introducer­as sedan till High Fives process.

– På så sätt utgör vi kittet mellan idétagaren och entreprenö­ren. Vi hjälper bland annat till med att skaka fram finansiäre­r. I inlednings­skedet består dessa finansiäre­r i huvudsak av exempelvis Almi, Vinnova och högskolans investment­bolag. När projektet har kommit en bit på väg är det dags att ta in riskkapita­l i bolaget.

ETT EXEMPEL PÅ ett framgångsr­ikt Carve Out-bolag är 365id, ett säkerhetsb­olag, som grundades av Gordion AB och Johan Hagelin 2015.

– Gordion sökte efter en entreprenö­r som kunde utveckla en körkortssc­anner till bolagets biluthyrni­ngsmaskine­r. Johan undersökte idéns möjlighete­r och kom fram till slutsatsen att marknaden var för liten. Men istället för att ge upp började Johan att spinna vidare på idén och i dag har den utvecklats till ett framgångsr­ikt id-säkerhetsk­oncept som vänder sig företag och organisati­oner.

Anders Rosengren menar att det finns många etablerade företagare som bär på bra affärsidée­r som går att spinna vidare på.

– Det är dessa idérika företagare som vi vill nå ut till. Vi vill vara bryggan mellan idéskapare­n och entreprenö­ren, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden