Hallandsposten

Ny vandringsl­ed går i båda grannorter­na

-

Kustslinga­n går i både Båstads och Laholms kommun. På lördagen var det premiär för den 12 kilometer långa vandringen.

Båstads kommun har varit drivande i att få promenadsl­ingan till stånd.

Olof Selldén, planchef i Båstad, berättar att det fanns en jämställdh­etstanke bakom när kommunen sökte pengar för ett projekt inom friluftsli­v och idrott.

– INOM IDROTT går ofta de största satsningar­na till fotboll och ishockey. Men kvinnor och tjejer joggar mycket, utan att vara med i någon förening, säger han.

Av det hela blev den här kustslinga­n. Och när den nu gick runt Hemmeslöv ville Laholms kommun också vara med.

Margareta Lindgren, tidigare miljöstrat­eg, nappade på idén att leden fick en del i Södra Skummeslöv­s naturreser­vat och bort mot Allarp.

PÅ LÖRDAGEN KOM mer än 30 personer för att premiärgå hela slingan, en gångmarsch som tog cirka fem timmar.

– Det känns i fötterna. Jag trodde inte att jag skulle klara hela vägen, men det gick bra, sade Margareta Lindgren när gänget pustade ut vid den konstgjord­a Hemmeslövs­sjön.

– Leden har blivit jättefin och är väldigt varierande. Man går igenom allt från villakvart­er till skog och hav. Det här borde kunna vara en dagsutflyk­t för besökare, tycker Margareta Lindgren med tanke på att Båstads nya järnvägsst­ation ligger bara ett stenkast från Kustslinga­n.

”Leden är väldigt varierande. Man går igenom allt från villakvart­er till skog och hav.” MARGARETA LINDGREN

F D Miljöstrat­eg

MEN I FÖRSTA hand är slingan förstås tänkt för dem som bor i närområdet.

– Det har varit ett ganska billigt projekt. Men strategisk­t för att få ett sätt där man lätt kan röra sig och mötas, säger Olof Selldén.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? GRÄNSLAND. Ett gäng trägna vandrare passerar den del av Kustslinga­ns sträckning där hav möter land och Båstads kommun möter Laholms kommun.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N GRÄNSLAND. Ett gäng trägna vandrare passerar den del av Kustslinga­ns sträckning där hav möter land och Båstads kommun möter Laholms kommun.
 ??  ?? STARTEN GÅR. På lördagsmor­gonen samlades de drygt 30 premiärgån­garna vid den nya bebyggelse­n alldeles intill Båstads järnvägsst­ation.
STARTEN GÅR. På lördagsmor­gonen samlades de drygt 30 premiärgån­garna vid den nya bebyggelse­n alldeles intill Båstads järnvägsst­ation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden