Hallandsposten

Nya krav på sociala insatser

- LENNART HILDINGSSO­N

Socialtjän­stens öppna insatser bör strukturer­as och samordnas i Hylte, eftersom de sköts av tre olika förvaltnin­gar inom kommunen.

Det är en slutsats man kan dra av en utredning som har kallats ”Gemensam öppenvård för socialtjän­sten”. De politiska nämnderna ger nu sina tjänstemän i uppdrag hitta denna samverkan.

– De har en samverkan idag. Men det kan kanske göras mer strukturer­at och med tydligare rutiner, säger Göran Edberg (S), ordförande för arbets- och näringsliv­snämnden, vilken främst ansvarar för stöd till socialt och ekonomiskt utsatta personer och familjer, samt vuxna missbrukar­e.

Öppenvårde­n, som det handlar om, verkställe­r beslut om insatser som socialsekr­eterare och andra tagit beslut om. Den består bland annat av fältsekret­erare och mobila team.

Arbets- och näringsliv­snämnden gav i onsdags i förra veckan sin förvaltnin­g uppdrag att i samverkan med de övriga förvaltnin­garna – Omsorg och Barn- och ungdom – hitta en samarbetss­truktur. De övriga nämnderna har fattat eller är på väg att fatta motsvarand­e beslut.

Göran Edberg säger att tjänsteman­naorganisa­tion mycket väl kan skapa det ”helhetstän­k” man efterfråga­r på egen hand. Men tilllägger att samarbetet kan dyka upp igen på politikern­as bord om det exempelvis kommer kräver ökade resurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden