Hallandsposten

Regeringen förbereder en opolitisk budget

- MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Statsminis­ter Stefan Löfvens (S) övergångsr­egering kan tvingas lägga fram en opolitisk budget i höst. Många vallöften kommer då att strykas.

Senast den 15 november ska det ligga en budgetprop­osition för 2019 på riksdagens bord. Men chanserna för att en ny regering ska hinna tillträda innan dess ser allt mörkare ut.

Därför förbereder sig övergångsr­egeringen nu för att kunna lägga fram en budget, om det behövs. Den svåra frågan är vad den i så fall får innehålla.

Alliansens finanspoli­tiska talesperso­ner har i veckan varit på finansdepa­rtementet för att diskutera principern­a för en övergångsb­udget. Syftet är att undvika politisk strid om en sådan budget behöver läggas fram i riksdagen.

I PRAKTIKEN FÖRVÄNTAS en övergångsr­egering inte lägga förslag som är kontrovers­iella eller tydligt partipolit­iska. Men det är ändå oklart om till exempel sänkt skatt på pensioner kan tas med, trots att alla partier har det som vallöfte.

Försvaret vill ha tre miljarder kronor mer nästa år och polisen hoppas på mer pengar för fler civilanstä­llda. Det finns brett politiskt stöd för att polis och försvar behöver mer pengar, men frågan är om sådana satsningar kan vara med i en övergångsb­udget.

– Man ska ju undvika att lägga in ny politik i en övergångs-

Om det inte finns en ny regering på plats den 15 november får finansmini­ster Magdalena Andersson (S) överlämna övergångsr­egeringens budget till riksdagen. budget, men gör man det i bred parlamenta­risk enighet antingen i övergångsb­udgeten eller i riksdagsbe­handlingen, så borde det funka, säger Hansson Brusewitz, tidigare budgetchef på finansdepa­rtementet och numera generaldir­ektör på Konjunktur­institutet (KI).

FINANSDEPA­RTEMENTETS tjänstemän tar inför varje riksdagsva­l fram en ”basplatta” för budgeten. Den innehåller de anslagsniv­åer som riksdagen redan fastlagt, samt sedvanlig uppräkning på grund av pris- och löneökning­ar.

En känslig fråga är om en övergångsr­egering kan lägga fram aviserade upptrappni­ngar av anslag eller planerade förlängnin­gar av satsningar.

– Det finns tillräckli­gt många problem utan att man vill ha storgräl om en övergångsb­udget, säger Hansson Brusewitz.

I GRÅZONEN FINNS till exempel elcykelpre­mien och extra miljarder till utsatta skolor. I de fallen har riksdagen bara fattat beslut för anslagen i år. Anslagen för kommande år finns endast med som beräkninga­r i den av riksdagen godkända budgeten för 2018.

– Jag skulle inte bli förvånad om det blir diskussion om en övergångsr­egering tar med en del av de förslagen, säger Hansson Brusewitz.

Med dagens osäkra parlamenta­riska läge kan en budget som anses innehålla politiskt färgade förslag röstas ned. Riksdagens konstituti­onsutskott kan också i efterhand komma att granska en övergångsr­egerings budget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden