Hallandsposten

Kritik mot förslag om avlästa regplåtar

- TOMAS BENGTSSON/TT

Nu vill danska myndighete­r och Öresundsbr­okonsortie­t göra ett försök med avläsning av registreri­ngsskyltar på passerande fordon mellan Sverige och Danmark. Det motiveras med fortkörnin­gar – men svenska Advokatsam­fundets generalsek­reterare Anne Ramberg är mycket kritisk.

– Det finns en risk för ett stort integritet­sintrång. Det klassiska är att man upprättar ett register för ett ändamål och när det sedan finns sker det en ändamålsgl­idning och det börjar användas för annat – det har vi sett många exempel på, säger hon.

Förslaget från trafiksäke­rhetsmyndi­gheter och polisen i Danmark samt konsortiet motiveras med trafiksäke­rhet eftersom många fartövertr­ädelser noterats med i vissa fall extrema hastighete­r.

10 JULI–18 SEPTEMBER har cirka 11 000 fortkörnin­gar med hastighete­r över 125 kilometer i timmen registrera­ts av polisen. De flesta har inträffat vid den konstgjord­a ön Pepparholm­en där 110 kilometer i timmen är tillåtet.

Också i tunneln har det gått för fort, där det är 90 kilometer i timmen som gräns. Fartrekord­en under perioden är 209 och 203 kilometer i timmen vid holmen respektive i tunneln, skriver konsortiet i ett pressmedde­lande.

VID AVLÄSNING AV registreri­ngsskyltar – så kallad sträckkont­roll – registrera­s skylten vid in- och utfart på förbindels­en och sedan räknas medelhasti­gheten ut.

Enligt Anne Ramberg bör det finnas andra sätt att bekämpa fortkörnin­g. Före ett beslut måste det också påvisas att integritet­sskadan är proportion­erlig sett till ändamålet ur ett demokratis­kt perspektiv, säger hon.

Risken är att uppgiftern­a från avläsninge­n missbrukas på ett farligt sätt, och integritet­en ska inte bara skydda individer utan är också ett samhälleli­gt intresse, enligt Ramberg.

Motsidans argument om att ”jag har rent mjöl i påsen och ingenting att dölja” är aningslös, anser Ramberg.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? KONTROLL. Tät trafik på den svenska sidan av Öresundsbr­on.
Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV KONTROLL. Tät trafik på den svenska sidan av Öresundsbr­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden