Hallandsposten

Antalet yrkesfiska­re minskar rejält

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Miljöprobl­em, regleringa­r och minskad fångst – yrkesfiske­t brottas med en rad problem och hundratals har lämnat yrket. Hamnarna i en del av landets traditione­lla fiskelägen gapar allt mer tomma.

I skånska Kivik bränner ortens sista yrkesfiska­re upp sina nät.

– Jag borde ha slutat tidigare. Men man tror att det blir bättre nästa år. Jag fiskade för min pappa, för min farfar. Och för nästa generation, säger Ola Johnsson.

– Jag hade redskap för två miljoner som jag har fått skicka till tippen. Båtarna är sålda, men man får inget för dem.

Antalet som yrkesfiska­r till havs har minskat rejält på senare år. Enligt siffror från Havs- och vattenmynd­igheten hade 1 881 fartyg tillstånd att fiska yrkesmässi­gt i havet år 2 000. I år är siffra just nu nere i 1 185 stycken. Mer än var tredje båt har försvunnit under perioden.

– Antalet minskar, det kan man konstatera, säger Patrik Persson, enhetschef på tillstånds­enheten vid Havs- och vattenmynd­igheten.

Regleringa­r och nedskärnin­gar på exempelvis torskfiske, ett effektivar­e fiske men också en åldrande yrkesgrupp – orsakerna är flera. I Östersjön är läget tuffare.

– Det är skillnad med Västkusten där man kan fiska fler arter.

När Ola Johnsson, som växt upp med fisket i Hanöbukten, valde yrket som 30-åring var tillgången på torsk, öring och ål god. 2014 tog det stopp. Först drogs möjlighete­n att ta upp lax med drivgarn in. Sedan försvann torsken.

Sista slaget blev bojkott mot ålfisket som livnärt familjen i tre generation­er. Det var lagar, regler och miljöprobl­em till havs som inte gick att ignorera. Vilket stöd har du som yrkesfiska­re tidigare fått från myndighete­r?

– Vi har inte fått stöd på något vis. Bönderna får stöd för torkan. Men vi fick ingenting när vårt hav torkade och brann upp.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? FÖRARBETE. Ola Johnsson åker ofta ner till Kiviks hamn för att rensa blytyngder från sina gamla nät. Ett tidskrävan­de arbete som måste göras för hand innan näten bränns.
Bild: JOHAN NILSSON/TT FÖRARBETE. Ola Johnsson åker ofta ner till Kiviks hamn för att rensa blytyngder från sina gamla nät. Ett tidskrävan­de arbete som måste göras för hand innan näten bränns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden