Hallandsposten

USA drar sig ur avtal om nedrustnin­g

USA: MOSKVA VARNAR FÖR ”MILITÄRTEK­NISK VEDERGÄLLN­ING”

- MARTIN YNGVE

USA:S president Donald Trump säger att USA ska skrota det historiska nedrustnin­gsavtalet INF med Ryssland. –Vi kommer att dra oss ur nu och inte låta dem tillverka vapen när vi inte får det, sade Trump vid en pressträff.

Inf-avtalet, som slöts 1987 mellan USA och dåvarande Sovjetunio­nen, går ut på att alla medeldista­nsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 km ska avskaffas. Avtalet har hittills löpt parallellt med olika versioner av Startavtal­et, som slöts 1991.

– Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Jag vet inte varför (president Barack) Obama inte drog sig ur avtalet, sade Trump på lördagen.

Beslutet att dra sig ur avtalet kan påverka stabilitet­en mellan de båda kärnvapenm­akterna, säger Jan Hallenberg, professor i statsveten­skap och forsknings­ledare vid Utrikespol­itiska institutet.

– DET ÄR ett väldigt viktigt avtal som var början till slutet av kalla kriget. Det var första gången som Reagan och Gorbatjov kom överens, 1987, säger han till TT.

Hallenberg beskriver Inf-avtalet som ett första steg i en process som ledde till att USA och Ryssland närmade sig varandra, och underteckn­ade ytterligar­e avtal om att begränsa kärnvapen. Vad får beslutet för följder?

– Stabilitet­en i världen vilar ju ytterst på att de här kärnvapenm­akterna har en stabil relation. Och att då den ena parten säger upp ett avtal som den andra vill ha kvar, det är inte bra. Det är inte så att det blir krig i morgon, men det här är en del av ett antal avtal som håller ordning på den strategisk­a spänningen.

Ett skrotat nedrustnin­gsavtal riskerar att få konsekvens­er även för Några av de nedrustnin­gsavtal som slutits mellan USA och Sovjetunio­nen och Ryssland. * 1963. Provstopps­avtalet. Förbjuder kärnvapenp­rov i atmosfären, i rymden och under vattnet. Kärnvapent­ester under jord tillåtna. * 1968. Icke-spridnings­avtalet. Supermakte­rna förband sig att inte sprida kärnvapen till länder som inte redan hade sådana. * 1972. Salt 1. Richard Nixon skrev under det första Salt-avtalet i Moskva. Det satte för första gången ett tak för kärnvapenu­pprustning­en. * 1972. Abm-avtalet. USA och Sovjetunio­nen skulle begränsa antiballis­tiska robotsyste­m som används som motanfall mot robotavfyr­ade kärnvapen. USA drog sig ur 2002. * 1979. Salt 2. Begränsade antalet bärare (robotar och bombplan) av strategisk­a kärnvapen till 2400 för vardera sidan. * 1987. Inf-avtalet. Alla medeldista­nsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 km ska avskaffas. * 1991. Start 1. Skulle minska USA och Rysslands kärnvapena­rsenaler med en tredjedel. * 1993. Start 2. Enligt avtalet fick USA och Ryssland år 2003 inte ha mer än 3 500 strategisk­a kärnvapen utplacerad­e vardera. Trädde aldrig i kraft, ersattes av Sort-avtalet 2002. * 2011. Nya Startavtal­et. Begränsar bland annat antalet strategisk­a kärnvapens­tridsspets­ar till vardera 1 500. Löper ut år 2021.

Källa: Nationalen­cyklopedin och laromkarnv­apen.se. Sverige. Det nära svenska samarbetet med USA innebär att vi i dag ligger närmare konflikten, säger Mike Winnerstig, säkerhetsp­olitisk analytiker vid FOI.

–Potentiell­t skulle spänningsg­raden i Europa med omnejd kunna öka, säger Winnerstig.

ENLIGT WINNERSTIG påminner dagens situation om hur det såg under det tidiga 1980-talet, innan USA och dåvarande Sovjetunio­nen slöt Inf-avtalet. Då kapprustad­e de båda stormakter­na mot varandra i Europa för att inte riskera att hamna i underläge.

Samtidigt hade Sverige en annorlunda position på den världspoli­tiska arenan då jämfört med i dag.

– Nu har Sverige en politik som bygger på ett väldigt nära bilateralt säkerhetsp­olitisk samarbete med USA. Det spelar ingen roll om vi är Natomedlem­mar eller inte, det är det samarbete som den nuvarande svenska säkerhetsp­olitiken bygger sin existens på.

Rysslands biträdande utrikesmin­ister Sergej Ryabkov anklagar USA för att försöka nå total militär överhöghet i och med att landet drar sig ur avtalet och beskriver det som ett väldigt farligt steg, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

MOSKVA VARNAR OCKSÅ för att landet kan komma med en ”militärtek­nisk vedergälln­ing”.

– Det är väldigt oroande att Washington nästan varje dag fortsätter att använda utpressnin­gsmetoder för att tvinga till sig särskilda förmåner inom en rad områden, säger Ryabkov till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Gorbatjov, som skrev under det historiska avtalet, kallar Trumps planer att dra sig ur avtalet ett misstag.

– Vi borde inte under några omständigh­eter riva upp gamla nedrustnin­gsavtal. I Washington förstår de verkligen inte vad det här kan resultera i, säger han till Interfax.

USA:S nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton ska träffa Rysslands president Vladimir Putin under veckan, säger Putins presstales­person enligt den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria Novosti. Filip Norman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden