Hallandsposten

Demokrater

-

När Donald Trump segrade i presidentv­alet 2016 blev Heather Milam i Alabama fullkomlig­t bedrövad. Nu är tidningsen­treprenöre­n och universite­tslektorn aktiv i det som beskrivits som en ”demokratis­k våg”. – Jag känner att jag verkligen vill arbeta för mina landsmän.

Vid valet den 6 november hoppas Milam bli delstaten Alabamas statssekre­terare, den ämbetsman som ansvarar för att organisera val i en delstat.

– Om vi inte kan rösta har vi inte någon demokrati. Amen, slår hon fast med ett skratt.

SÅ BLIR HON allvarlig, vid det lilla bordet på Demokratis­ka partiets högkvarter i Birmingham.

– En färsk mätning från Pew visar att Alabama ligger på plats 46 bland USA:S 50 delstater när det gäller valdeltaga­nde. Vi är en av 15 stater som inte har någon form av förtidsrös­tning. Jag vill göra den enklare, till exempel borde folk kunna rösta på bibliotek, säger hon.

Heather Milam har bott i Alabama i hela sitt liv och bland annat drivit det lokala nyhetsmaga­sinet Weld samt undervisat i ekonomi på ett universite­t. När Donald Trump vann presidentv­alet kände hon det som om något gick sönder inuti henne. Men efter en tid omvandlade­s sorgen till energi och längtan efter att arbeta för det hon anser är samhällets bästa.

DETSAMMA GÄLLER partikamra­ten Neil Rafferty, som också är på Demokrater­nas valplansch­prydda kontor den här eftermidda­gen. Med sin slogan ”Bättre tillsamman­s” kandiderar han till plats 54 i delstatens representa­nthus.

– Bättre sjukvård och satsningar på mental hälsa finns bland de frågor jag driver, säger den tidigare marinkårss­oldaten som nu arbetar på en organisati­on som hjälper människor som lever med hiv/aids.

– Här i Alabama finns många som inte har råd att betala för sjukförsäk­ring och som inte försäkras via sina jobb. Men vet du vad – de blir också sjuka.

Egentligen hade Rafferty planerat att läsa till läkare, men Trumps valseger 2016 kom i vägen. Både han och Milam säger att de skäms över presidente­n.

– Jag började engagera mig politiskt. Det fanns inget annat att göra, säger Rafferty.

 ??  ?? TRUMPETAR UT SITT MOTSTÅND. Hundratals aktivister, i huvudsak demokrater,
TRUMPETAR UT SITT MOTSTÅND. Hundratals aktivister, i huvudsak demokrater,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden