Hallandsposten

”Khashoggi blev inrullad i matta”

- TT

Omvärlden har reagerat med skepsis på Saudiarabi­ens påstående om att journalist­en Jamal Khashoggi dött i ett slagsmål. Nu ger en högt uppsatt källa i kungadömet en delvis ny version.

Tanken var bara att övertyga dissidente­n att återvända till sitt hemland. Men någon eller några av de 15 saudier som skickades till Istanbul för uppgiften råkade i stället ta ett dödligt strypgrepp på honom.

Den förklaring­en ger en högt uppsatt person inom det saudiska styret.

DE NYA DETALJERNA kommer sedan Saudiarabi­ens officiella förklaring mötts av stor misstro och hån från omvärlden. Riyad väntade över två veckor med att berätta hur det kom sig att Khashoggi inte setts till sedan han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Häromdagen medgav man så slutligen att han dött inne på konsulatet. Detta skedde i ett slagsmål som spårat ur, enligt det officiella uttalandet.

Versionen skiljer sig mar- kant från uppgiftern­a från turkiska källor om att Khashoggi torterades och sedan styckades. Den saudiske företrädar­e som Reuters talat med påstår i stället att kroppen rullats in i en matta och sedan lämnats över till en ”lokal samarbetsp­artner” som fått i uppgift att dumpa den.

ENLIGT KÄLLAN FÖRSÖKER Saudiarabi­en locka hem dissidente­r för att undvika att de rekryteras av utländska makter.

Det var av det skälet som en lägre chef inom underrätte­lsetjänste­n skickade 15 personer till Istanbul för att träffa Khashoggi, enligt Reuters sagesman – som är noga med att ge detaljer som lämnar det saudiska toppskikte­t utan skuld. Gruppen ska nämligen enbart ha haft befogenhet­er att frihetsber­öva journalist­en under en tid men sedan släppa honom igen om han vägrade följa med dem till Saudiarabi­en.

När Khashoggi då höjde rösten fick agenterna panik – och tog ett strypgrepp på honom och täckte för hans mun.

– De försökte hindra honom att skrika, men han dog. Det var inte meningen att döda honom, säger källan.

 ?? Bild: TT ?? DÖD. Jamal Khashoggi under en intervju i mars i år.
Bild: TT DÖD. Jamal Khashoggi under en intervju i mars i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden