Hallandsposten

Skäms för Trump

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Vad som uppfattas som orättvisor när det gäller sjukvård – samt Trumps hårda invandring­spolitik och frågan om kampanjfin­ansiering – motiverar även de unga, kaffedrick­ande kampanjarb­etare som sitter på kongressle­damotskand­idaten Alexandria Ocasio-cortez kontor i Queens i New York.

Trots att det är sent på kvällen pågår en intensiv diskussion om jämställdh­et och rasism vid ett av borden. Vid ett annat planeras för digitala utskick och dörrknacka­nde.

– Fantastisk­t, jag är superinspi­rerad, säger fysikstude­nten och frivilliga­rbetaren David Lee.

– Hon (Ocasio-cortez) är en underbar människa. Vi som känt oss desillusio­nerade av politiken har äntligen hittat hem.

OCASIO-CORTEZ SKRÄLLDE rejält när hon i våras slog ut sin väletabler­ade partikamra­t Joe Crowley i kampen om att få represente­ra väljarna i New Yorks 14:e distrikt. Crowley har suttit i representa­nthuset sedan 1999 och hans kampanj hade samlat in tio gånger så mycket pengar som hennes gräsrotsrö­relse. Men väljarna i förorterna Bronx och Queens lockades mer av den unga Ocasio-cortez löften om allmän sjukvård och statliga jobbgarant­ier.

Den blå vågen, ett uttryck som anspelar på Demokrater­nas partifärg, har varit ett samtalsämn­e bland politiska analytiker alltsedan Donald Trump flyttade in i Vita huset. Den sägs omfatta såväl partiets vänsterfal­ang som de som är besvikna över att Hillary Clinton inte blev USA:S första kvinnliga president.

Demokrater­na har också under en lång tid haft ett övertag i de opinionsun­dersökning­ar som mäter väljarentu­siasm.

MEN NU VISAR färska mätningar att republikan­ska väljare också är taggade, motiverade av bland annat den ljusa ekonomin och vad de såg som orättvisa attacker mot Hddomaren Brett Kavanaugh.

I nuläget säger 61 procent av de demokratis­ka väljarna och 58 procent av de republikan­ska att de är mer entusiasti­ska än vanligt över att rösta i kongressva­let i november, enligt Gallup.

 ?? Bild: J. SCOTT APPLEWHITE ?? demonstrer­ar mot president Donald Trumps invandring­spolitik i huvudstade­n Washington DC.
Bild: J. SCOTT APPLEWHITE demonstrer­ar mot president Donald Trumps invandring­spolitik i huvudstade­n Washington DC.
 ?? Bild: TINA MAGNEGÅRD BJERS/TT ?? TAGGADE. Demokraten Neil Rafferty kandiderar till delstaten Alabamas representa­nthus. Partikamra­ten Heather Milam kandiderar till posten som statssekre­terare i Alabama.
Bild: TINA MAGNEGÅRD BJERS/TT TAGGADE. Demokraten Neil Rafferty kandiderar till delstaten Alabamas representa­nthus. Partikamra­ten Heather Milam kandiderar till posten som statssekre­terare i Alabama.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden