Hallandsposten

Vi byter boning – så blir alla nöjda

-

Apropå insändaren ”Restaurang­en orsakar inte problem”, 18/10.

BOSTAD. Så bra Kenth! … att restaurang­en inte orsakar dig problem. Önskar att vi kunde säga detsamma.

Kan det vara så att dina och våra upplevelse­r beror på att vi bor cirka 20 centimeter ovanför restaurang­en och du två våningar högre upp!? Vi byter boning! Alla blir nöjda och grannsämja­n återställd!

Du kommer då att upptäcka fysikens lagar; ljudet avtar med kvadraten på avståndet - dubbla avståndet minskar ljudet fyra gånger och tredubbla avståndet nio gånger, och att stomljudet från stolar och bord på klinkergol­vet i restaurang­en, diskslamme­r, tappade saker fortplanta­s genom stenhårda betongvägg­ar.

Och, ”när grannen har 50-årsfest”, 3–4 gånger i veckan så är det aningen enerverand­e. Dessutom vill man gärna sitta på balkongen kvällstid i rimlig lugn och ro, med öppna balkongfön­ster, utan matos och röklukt och slippa sorlet från 50 gäster på uteplatsen under oss.

VI HAR ETT köpeavtal, där brf.styrelsen Flaggskepp­et har förpliktat sig till, citat ”café, endast beredning av kall mat, alt galleri el. likvärdigt” slut citat.

Hur någon, med denna förpliktel­se som grund, kan hyra ut lokalen till en krögare, med affärsidé att sälja så många varmrätter som möjligt är en gåta!

Bostadsrät­tsnämndens högt kvalificer­ade jurister säger i sitt utlåtande bland annat:

– föreningen kan inte på egen hand förändra innehållet i avtalet, det är bindande för föreningen.

– genom att tillåta restaurang­verksamhet i den aktuella lokalen, trots innehållet i avtalet, har föreningen brutit mot sina förpliktel­ser i avtalet.

– råder ingen tvekan om att föreningen kan anses skyldig att utbetala skadestånd till dem.

– skadestånd­et kunna avse såväl psykiskt lidande på grund av störningar som sänkt marknadsvä­rde på bostadsrät­ten.

STYRELSENS AGERANDE har medfört att vår boning har tappat cirka 500 000 kronor i marknadsvä­rde enligt profession­ell värdering. Vi kan alltså inte sälja utan att bli ruinerade och kanske vill vi inte bo kvar på grund av uppenbara orsaker. Vi är tagna som ”gisslan”...och du tycker att det är okej?! det tycker inte vi!

Torgny & Britt Eriksson

 ?? Ur HP 18/10 ??
Ur HP 18/10

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden